9.12.15

Зелник с булгур

Необходими продукти:

1 пакет кори за баница
Половин ч.ч. сварен булгур
Половин средно голяма кисела зелка
Половин средно голяма прясна зелка
Половин ч.ч. олио

Начин на приготвяне:

Нарязва се прясното зеле на ситно и се залива с вряща вода да поомекне.  Киселото зеле също се нарязва на ситно и се задушава в съд с половината от мазнината. Към него се прибавя прецеденото прясно зеле и се задушават заедно до омекване. След това зелето се изважда в съд за да се охлади.Разстилат се по две готовите кори, наръсват се двойките кори с една –две лъжици от зелето и  с една лъжица сварен булгур.Завива се и се поставя във маслена тавичка. Това се повтаря със всяка двойка кори. С останалото олио се намазват отгоре корите и се пекат на умерена фурна -180-200 градуса до зачервяване. Изключват се , оставят се до постоят 5 минути, след което тавата де изважда, наръсва се леко със студена вода и се завива с кърпа за да се задуши и да омекнат корите.

Баницата се поднася изстинала с чаша айрян или червено вино!


7.12.15

Тракийска саралия

Необходими продукти:

1 ч.ч вода
1 пакетче мая за хляб
700 гр. Брашно
2 чаени чаши вода
2 чаени чаши захар
1 супена лъжица сусамово семе
2 лъжици олио

Начин на приготвяне:

Замесва се тесто да втаса, разточват се немного тънки кори. Всяка кора се реже на лентички широки около два –три сантиметра. В намазаната с олио тава се усукват и поставят всяка една от лентите, като преди това се наръсват със сусам. Пекат се до зачервяване, след което се изваждат да изстинат. В тенджера се сварява сиропа от водата и захарта докато се сгъсти. Ароматизира се с ванилия. С този сироп се заливат изстиналите ленти в тавата. Захлупва се и се яде на следващия ден за да бъде добре сиропирана саралията.

Македонски млечник

Необходими продукти :

1 ч.ч вода
1 пакетче мая за хляб
1 супена лъжица захар
1 пакет брашно 500 гр.
4 яйца
250гр. сирене
1 л прясно мляко
половин ч.ч. олио
половин пакет масло
щипка сол

Начин на приготвяне:

Активира се маята в дълбок съд с водата, захарта и една лъжица брашно. Замесва се меко тесто с брашно, колкото  поеме и щипката сол.Брашното се оставя да втаса, след което се разточват 5 кори за баница. Едната от корите се разстила на дъното на тавата, която предварително е намазана с мазнина. Две или три  кори се наръсват с малко мазнина и половината от натрошеното сирене и се навиват в кръг покрай стените на съда. Една от корите се препича до зачервяване и като изстине  се натрошава в средата на тавата. (Вместо препечена кора в средата на баницата, може да се използва домашна юфка.) Маслото се реже на парченца и се разпределя върху натрошената кора.Прибавя се останалото натрошено сирене и след това всичко се залива с разбитите предварително яйца и мляко. Пече се в умерена фурна първо само отдолу, а след това и отгоре и отдолу докато се зачерви баницата.

Поднася се със сироп от  ошаф!