27.11.11

Агнешко по градинарски

Продукти:
агнешко (овнешко) месо - 750 гр.
растително масло 100 мл - 1/2 ч.ч.
прясно масло - 25 гр.
кромид лук 50 гр. - 1 глава
брашно 15 гр. -1 1/2 с.л.
доматено пюре 20 гр. - 1 с.л.
червен пипер 5 гр. - 1 ч.л.
червени домати 100 гр. - 1-2 бр
картофи 200 гр. -2-3 бр
грах 50 гр. - 3 с.л.
зелен фасул 50 гр. - 1 шепа
моркови 50 гр. - 1 бр
пресни гъби 50 гр. - 5-6 бр
целина 50 гр. -1/4 глава
магданоз 1/2 връзка
лютиви пиперки 5 бр.
черен пипер
сол

Приготвяне:
Месото се нарязва на парченца и се задушава в растителното масло и малко вода заедно със ситно нарязания лук, брашното и доматеното пюре.Поръсва се и се разбърква с червения пипер, залива се със топла вода, посолява се и се вари на тих огън заедно с целината, морковите, зеления фасул, граха и нарязаните на ивички гъби, предварително задушени в прясното масло.След 20 минути се прибавят нарязаните на филийки картофи.Като поомекнат картофите се прибавят обелените и дребно нарязани домати и лютивите пиперки.Ястието се поръсва със ситно нарязания магданоз и се запича във фурна.Поднася се поръсено с черен пипер на вкус.

Да ви е сладко !

Качамак с тиква

Продукти:
царевично брашно 400гр. (3ч.ч.)
тиква 500 гр. 1/4 тиква
прясно масло 200 гр.
натрошено сирене 150 гр. (1 ч.ч.)
кисело мляко 500 гр. 2 1/2 (ч.ч.)
сол на вкус


Приготвяне:
Обелената и нарязана на парчета тиква се сварява в подсолена вода.Прибавя се брашното, като се изсипва на купчинки и се вари, докато между отделните купчинки започне да клокочи каша. Сместа се разбърква леко и като поври още малко се сваля от огъня.Приготвения качамак се разбърква, докато се превърне в еднородна гъста маса,изважда се с дървена лъжица, потопена във вода или масло и се разстила се на пласт с дебелина 1-2 см в тава, залива се с разтопеното масло, поръсва се с натрошеното сирене и се поднася с киселото мляко.