23.9.11

Милинки

Продукти :

нахутова мая 
свинска мас 60 г (1/3 ч.ч).
растително масло 60 мл (6с.л.)
прясно масло 150г
яйце 1бр
брашно 1кг (7 1/2 ч.ч.)
захар 50г (1/4ч.ч.)
сол 10г (1с.л.)

Приготвяне :

Приготвя се мая от нахутови зърна; От брашното се отделя 3/4 ч.ч. за приготвянето на заливката; С останалото брашно, маят и хладка вода се омесва меко тесто; Оставя се 1 час на топло (35°С), като, докато втаса се измесва един път за опресняване; От втасалото тесто с ръце, потопени в смес от растителното масло и мас се оформят милинките, като малки топки и се нареждат в тава; Оставят се 1 час на топло да втасат; Когато са полувтасали се заливат със заливката, приготвена от отделеното брашно (3/4 ч.ч.), разтопеното масло и 1/2 ч.ч. вода; Когато втасат напълно милинките се намазват с разбито яйце; Пекат се в умерена фурна; Поднасят се поръсени с пудра захар.

Добър апетит !

Зелеви сарми с телешко

Продукти :

телешко кълцано месо 500 г
ориз 100 г (1/2 ч.ч.)
кромид лук 100 г 1-2 глави
растително масло 100 мл (1/2 ч.ч.)
кисело зеле 1 кг
червен пипер 5 г (1 ч.л.)
черен пипер и солна вкус

Приготвяне :

Зелевите листа се почистват от грубите части и се начукват леко.Лукът се нарязва на ситно и се задушава в мазнината и малко вода.Прибавя се ориза, разбърква се няколко пъти, поръсва се червения пипер и се залива с 1/2 ч.ч. топла вода.Задушава се, докато поеме водата, след което се сваля от огъня и се охлажда.Прибавят се месото, черен пипер и сол на вкус.Със сместа се свиват дребни сарми от зелевите листа.Нареждат се в тенджера, заливат се с вода и се варят на тих огън, докато останат на мазнина.

Да ви е сладко !

22.9.11

Руло с мармалад

  
Продукти :

брашно 100 г 3/4 ч.ч.
прясно масло 65г
яйца 5 бр
пудра захар 100 г  (1/2 ч.ч.)
мармелад 200 г  (1 ч.ч.)
орехови ядки (счукани) 100 г  (3/4 ч.ч.)
канела 1 ч.л.

Приготвяне :

Жълтъците се разбиват със захарта до побеляване.Прибавят се постепенно и при непрекъснато разбъркване брашното, разтопеното масло и накрая белтъците, разбити на сняг.Сместа се изсипва в намазана с масло тава и се пече в умерена фурна.
Опечената платка се поставя върху влажна кърпа, намазва се с мармелада, поръсва се с ореховите ядки и канелата и се навива на руло.Като изстине рулото се поръсва с пудра захар.

21.9.11

Царска туршия

Продукти :

червени камби (пиперки) 5 кг
зелени домати 2 кг
моркови 2 кг
цветно зеле 2 кг
кромид лук 500 г
целина (с листата) 1 глава
захар 500 г (2 1/2 ч.ч.)
оцет 1 л (5 ч.ч.)
черен пипер 10 г
сол 250 г (1 1/4 ч.ч.)

Приготвяне :

Почистените и измити камби, домати, моркови, цветно зеле, лук и целина и се нарязва.
Поръсва се със солта и захарта и се оставя да престои 24 часа.Отделения сок се смесва с оцета и се вари няколко минути, след което се охлажда.
Зеленчука се нарежда в стъклени буркани, в които се поставят по 3-4 зърна черен пипер.Заливат се с изстиналата заливка и се притиска с вишневи клонки и добре измит и изварен речен камък.

Да ви е сладко !

17.9.11

Рачел от тиква



Продукти :

тиква 2кг
захар 2кг
вода 1л
лимонена киселина 10гp. (2ч.л.)
ванилия 2пакетчета

Приготвяне :

Почистената и измита тиква се нарязва на кубчета, които се държат 2 часа във варов разтвор (на 5 л вода - 150 г гасена вар).
След това се измиват добре под течаща вода, отцеждат се и се пускат във врящ сироп, приготвен от захарта и водата.Рачелът се вари до сгъстяване.
Малко преди отстраняването му от огъня се прибавят лимонената киселина и ванилията.

Да ви е сладко !

Баклава Саралия



Продукти :
брашно 800 г (6 ч.ч.)
царевично брашно 200 г (1 1/2 ч.ч.)
растително масло 50 мл (1/4 ч.ч).
прясно масло 60 г
захар 800 г (4 ч.ч.)
вода 800 мл (4 ч.ч.)
ванилия 1 п
розова вода 40 мл (4 с.л.)
сол на вкус


Приготвяне :
От брашното, малко сол и хладка вода се омесва тесто за баница.Разточват се кори и се поръсват с царевичното брашно и масло.Увиват се от двата края към средата, нареждат се в предварително намазана с масло тава и се поръсват с растителното масло.
Баклавата се опича в умерена фурна, нарязва се на фигури и като изстине се залива с горещ сироп, приготвен от захарта, водата, ванилия и розова вода.

Добър апетит !