26.4.09

Агнешка овчарска каварма

Продукти:

500гр. агнешки дреболии,
1 кафена чашка олио,
50гр краве масло,
3 връзки пресен кромид лук,
3 домата,
150 гр. сирене,
1/2 връзка магданоз,
сол и черен пипер на вкус.

Приготвяне:

Агнешките дреболии се сваряват и се нарязват на дребно.В растително масло се задушава бялата част на лука,нарязана на дребно, с добавка една лъжица вода.Прибавят се доматите, перата на лука и магданозът, нарязани също на дребно, дреболиите заедно с бульона, в който са сварени, сол и черен пипер.Ястието се задушава около десет минути, разпределя се в гювечета и отгоре се натрошава обезсолено сирене.Поръсва се с разтопено масло и се запича в силно загрята фурна.

Добър Апетит !

Агнешки котлети с гъби

Продукти:

1кг агнешки котлети,
75гр краве масло,
1кафена чашка брашно,
1 кафена чашка бяло вино,
250 гр гъби,
1 лъжица лимонов сок или оцет,
1/2 връзка магданоз,
черен пипер на прах,
сол на вкус.

Приготвяне:

Котлетите се начукват леко и се посоляват.Потапят се в брашно и се изпържват малко в сгорещено масло.Изваждат се.Почистените гъби се нарязват на ивици и се изпържват в същото масло.Прибавят се останалото брашно,виното,малко топла вода,дребно нарязания магданоз,черен пипер , сол, лимонов сок.Котлетите се слагат в соса и се задушават до омекване.Поднасят се с гарнитура от задушен ориз и прясна салата от марули, репички, зелен лук и пресен чесън.

Да ви е сладко !

24.4.09

Агнешко бутче с картофи

Продукти:

едно агнешко бутче,
1 кг картофи, нарязани на филийки,
1/2 пакетче масло,
един лимон,
смлян черен пипер, магданоз,
две скилидки чесън,сол на вкус.

Приготвяне:

Агнешкото бутче се измива добре и се намазва със сол, лимонов сок и смлян черен пипер.С остър нож се правят няколко разреза и във всеки се поставя парче от скилидка чесън.бутчето се слага в тава и около него се нареждат картофите.Разтопява се маслото и се заливат месото и картофите.Посолява се и се прибавя една чаша топла вода.Пече се в умерена фурна до готовност. Ръси се с магданоз накрая.

Добър Апетит !

Дроб сарма

Продукти:

1кг агнешки дреболии,
4-5 стръка пресен кромид лук,
1чаена чаша ориз,2яйца,
1 чаена чаша прясно мляко,
сол, черен пипер на вкус, джоджен

Приготвяне:

Дреболиите се сваряват във вода и сол, изваждат се и се нарязват на парчета.Бульонът се запазва и се прецежда.Нарязва се ситно лукът и се запържва в олио заедно с ориза, докато стане златист.Дреболиите се поставят в тава и се смесват с ориза.Сипват се две чаши прецеден бульон, сол, черен пипер и джоджен.Пече се в умерена фурна, докато поеме водата.Разбиват се две яйца с прясното мляко и се залива. Пече се още десет минути.Поднася се с пресен чесън и кисело мляко.

Добър Апетит !

16.4.09

Козуначени кифлички

Козуначени кифличкиПродукти:

½ кубче прясна мая,
4 яйца,
2 ½ ч.ч. захар,
1 ½ ч.ч. топло прясно мляко,
4-5 ванилии,
настъргана кората на 1 лимон,
200 мл. разтопено масло,
брашно,
мармалад,
1 ч.ч смлени орехи,
сусам

Приготвяне:

Маята се разбърква с 1 к.ч. вода, 1 ч.л. захар и малко брашно на каша. Оставя се да утрои обема си. Разбиват яйцата със захарта – първо белтъците със захарта и след това се прибавят жълтъците. Прибавя се топлото прясно мляко, ванилията, лимоновата кора, втасалата мая и с брашно се забърква тесто като за кекс. След това се оставя на топло, докато удвои обема си. След като е втасало се прибавя разтопената мазнина и с още брашно се замесва меко тесто да не лепи по ръцете. Разделя се на 3 топки и всяка се разточва на кора с дебелина 3-4 мм. Кората се нарязва на триъгълници. Всяко триъгълниче се взима и в единия му край се слага мармалад объркан със смлени орехови ядки. Триъгълничето се навива от основата към върха на кифличка. Готовите кифлички се подреждат в намазана с мазнина тава на разстояние една от друга, защото се оставят пак да втасат на топло, но за малко, тъй като има опасност да се разлеят. След като са втасали се намазват внимателно с разбит жълтък и се поръсват със сусам и кристална захар. Пекат се в предварително загрята умерена фурна до зачервяване. След като са изпечени се изваждат от тавата веднага и се оставят да изстинат. Съхраняват се в торбички,за да не изсъхнат прекалено бързо.

Добър Апетит !

15.4.09

Орехови масленки

орехови масленкиПродукти :

1 пакетче чисто масло или свинска мас
1 чаена чаша пудра захар
1 яйце
2 с.л. кисело мляко
1 чаена чаша смлени орехи
Брашно, ванилия

Приготвяне :

Разбърква се чистото масло със пудрата захар, прибавя се яйцето, орехите, ванилия, киселото мляко и брашно колкото поеме. Трябва да стане меко тесто. Правят се малки топченца и се слагат да се пекат в предварително загрята фурна на 150 градуса. След това се овалват в пудра захар.

Да ви е сладко !

13.4.09

Домашен сладкиш

Домашен сладкишПродукти :

За блата
4 яйца
4 с.л. брашно
4 с.л. захар

Разбъркват се белтъците със яйцата, така че като обърнеш купата да не пада сместа, след което се прибавят постепенно жълтъците. Разбива се много добре и се прибавя и брашното. След това слагате в намазнена тавичка (продълговата) и пъхате във фурната,която е предварително загрята на 180 градуса. След като се изпече разрязвате блата на две части.

За крема
2 чаени чаши прясно мляко
1 кафена чаша захар
1 ванилия
1 кафена чаша брашно
1 с.л. нишесте

Приготвяне :

Слага се на котлона млякото да заври със захарта. Прибавя се ванилията и брашното разбъркано със вода и малко от млякото като се бърка постоянно, за да не стане на бучки. След това се прибавя и 1 с.л нишесте размито във малко студена вода и се бърка на котлона докато крема се сгъсти. Махате от котлона и изчаквате да поизстине.
Направете захарен сироп – от 1 чаша вода и 5-6 с.л. захар, завират на котлона. С този захарен сироп напоявате блата. След това може да намажете със мармалад и от готовия крем. Слагате другата половина от блата напоявате и него от захарния сироп и мажете със останалия крем. Украсявате отгоре със настърган шоколад.

Да ви е сладко !

10.4.09

Свинско в сладко - кисел сос

Едно пикантно ястие на вашето внимание !

Свинско в сладко - кисел сосПродукти :

500 гр свинско месо
2-3 стрък зелен лук
1 яйце (белтък)
Натурално нишесте
Соев сос
Захар,сол
Кетчуп

Приготвяне :

Свинското се нарязва на хапки и се слага в купа, в 1 ч.л. сол и 1 ч.л. захар, соев сос, един разбит белтък и ситно нарязан зелен лук .Оставя се да се маринова месото около 1 час. След това се овалват хапките свинско в натурално нишесте и се изпържват в силно сгорещено олио.
Сладко-кисел сос: в тенджера се слагат 1 ч.ч. вода, 1 ч.л. сол, 1 ч.л. захар, половин ч.ч. кетчуп, 1/3 ч.ч. соев сос. Оставя се да заври, след това 2 ч.л. натурално нишесте размито в малко студена вода за да се сгъсти соса. Прибавя се и сок от изстискан портокал. В оригиналната рецепта се налива и сок от ананас и се слагат парченца ананас, както и половин чашка ябълков оцет, но според мен с оцета става много кисело и аз не го слагам.Изпърженото месо се пуска в соса и се оставя да поври. Сервира се с винце или биричка.

Да ви е сладко !

Великденски яйца

Боядисахте ли Великденските си яйца ? Ако не сте - побързайте, Великден наближава ! Освен традиционната боя можете да използвате пастели, стикери, панделки, маркери, цветни боички за да се получат красиви и оригинални декорации, с които да изненадате близките си !

Великденски яйца

8.4.09

Яхния с арпаджик

Продукти:

3глави лук,
2 моркова,целина,
1 шепа арпаджик,
половин чаша маслини,
1 шепа гъби,
1 кафена чаша ориз,
5 средно големи картофа,
3 домата /може и половин буркан домати/
половин чаена чаша олио,
половин чаша бяло вино,
магданоз, черен пипер, сол.

Приготвяне:

Лукът , морковите и целината се нарязват и се задушават в олио и малко вода,прибавят се почистеният арпаджик и маслините, гъбите и черния пипер.Поразбърква се на огъня малко, докато омекне, прибавят се виното и малко топла вода, посолява се и се оставя да ври на тих огън.Когато зеленчукът е полуготов, се прибавят оризът и нарязаните на кубчета картофи. След 10 минути се слагат доматите, нарязани на дребно.Ястието се изсипва в тавичка и се пече на фурна.Поднася се, поръсено със ситно нарязан магданоз.

Добър Апетит !

6.4.09

Великденски козунак

Продукти:

1кг брашно,
5-6 яйца,
1чаена чаша олио,
300мл прясно мляко,
1 1/2 чаена чаша захар,
мая, колкото кибритена кутийка,
кора от 1/2 лимон,
2-3 прахчета ванилия,
щипка сол,
бадеми и стафиди

Приготвяне:

Необходимо е всички продукти да бъдат на топло.Разбиваме яйцата,захарта,млякото и ванилията до побеляване и оставяме на края на печката. В отделна купа натрошаваме маята с една чаена лъжичка захар и 50мл от млякото.Млякото трябва да е хладко. Разбъркваме накашица и оставяме на топло, но не горещо, за да втаса. Когато се появат мехурчетата, значи е втасало. Изсипваме го в яйчената смес, добавяме щипка сол и брашното.Измесваме тестото като прибавяме по малко от мазнината или топим ръцете си в нея. Месим като разтягаме и събираме тестото, докато свърши мазнината.Тестото е готово , когато стане гладко и се отделя от съда, и има шупли. Оставяме го в съда да втаса като го завиваме с кърпа.Готово е, когато обемът му се увеличи два пъти. След това с намаслени ръце късаме от тестото и правимне много дебело руло като имаме предвид, че ще увеличи обема си два пъти. Рулцата ги правим дълги и тънки и ги плетем като плитка. Оставяме го да втаса втори път.Мажем с жълтък, малко олио и кесло мляко.Отгоре ръсим с по-едра захар,набождаме бадеми и стафиди.Печем в умерено силна фурна.Козунаците се изваждат от тавата почти изстинали.Завиват се с кърпа да не изсъхнат.

Да ви е сладко !

2.4.09

Ябълки с грис

Продукти:

1 кг ябълки,
1 шепа счукани орехи,
1 1/2 чаша захар,
1чаша брашно,
1 чаша грис,
канела,
половин чаша олио

Приготвяне:

Размесват се добре 1 чаша захар, 1 чаша брашно, 1 чаша грис. Ябълките се настъргват и се прибавят половин чаша захар, орехите и канелата.Дъното и стените на широка тавичка се намазват с олио и се изсипва половината от сместа -брашното, гриса и захарта.Върху нея се разстилат ябълките, а върху тях - останалата смес от гриса, захарта и брашното.Залива се с половин чаша олио. Пече се до розово на умерена фурна.

Да ви е сладко !

Баница с коприва или лапад

Продукти:

1/2 кг коприва/лапад/,
1/2 чаена чаша сварен ориз,
3-4 стръка пресен лук,
един пакет готови кори за баница по ваш избор,
олио, сол.

Приготвяне:

Копривата се залива с вряла вода, оцежда се и се нарязва.Лукът се нарязва също ситно и се слага на котлона да се задуши с малко вода и олио. Когато се изпари водата , се слага копривата,разбърква се малко да омекне още и да поеме олио и сеизважда.Прибавя се ориза, малко сол и започвате да нареждате баницата- две кори, плънка, пак две кори и така, докато свърши плънката.Завръшвате с кори, намазвате отгоре с олио и печете във фурна на 220 градуса.Готово е , когато баницата е добре зачервена. Ако не постите, можете да разбъркате едно яйце с половин кофичка кисело мляко и да залеете отгоре баницата.Вкусна е и топла, и студена.Вместо ориз, можете да сложите булгур или елда.

Да ви е сладко!