27.2.09

Торта със захарен сироп


Продукти :
5 яйца,
5 л.брашно,
100 гр. захар
1 пакетче крем за торта - Dr.Oetker
1 бурканче конфитюр

Яйцата се разбиват със захарта, след което постепенно се изсипва брашното. По желание може да добавите и какао. Получава се пандишпанено тесто, което се пече в предварително загрята фурна на 200 градуса.Във 200 мл. мляко разбивате крема за торта.

За крема:
600 мл мляко
100 гр. брашно
240 гр. захар
10 гр. нишесте
Млякото кипва със захарта, след което постепенно се прибавя размитото във вода брашно и нишесте.

Приготвяне :

Вземате блатовете и ги поставяте в подходяща форма за торта. Първия блат го поливате със захарен сироп, приготвен по следния начин: 2 чаши вода завират със 1 чаша захар, докато се посгъсти. Изчаква се да поизстине и се полива блата. След това се намазва със крема за торта на др. Йоткер. Отгоре намазвате със сладко, след това със втория крем. Слагате втория блат поливате със захарния сироп и мажете със втория крем. Слагате третия блат, поливате със захарен сироп и отгоре намазвате със останалия крем. Украсявате по ваш вкус. Например разтопявате 1 шоколад във масло и поливате най-отгоре на тортата. От страни може да украсите със натрошени бисквити.

Да ви е сладко !

25.2.09

Пълнени чушки в бял сос

Сгответе тези апетитни чушки и се насладете на вкуса, по-вкусни са отколкото изглеждат !

Пълнени чушки в бял сосПродукти :

5 големи червени чушки
300 гр. сирене
5 яйца

За соса:

3-5 с.л. брашно
50 гр. чисто масло
200 мл. вода

Приготвяне :

Чушките се измиват и се почистват от дръжките и семките. Разбъркват се яйцата със натрошеното сирене и се пълнят в чушките. Слагате в тенджерка маслото да се разтопи, добавяте брашното да се позапече, след това топла водица. Нареждате чушките в тавичка и ги заливате със соса. Слагате в предварително загрята фурна 200 градуса, докато се запекат.

Добър апетит !

22.2.09

Лозови сарми – „пилцета” по капански

Тези сармички са ястие-символ на сбора в село Садина, Попово

Лозови сарми – „пилцета” по капанскиПродукти :

1 консерва от лозови листа
1 чаша ориз
¼ чаша булгур
1 стрък праз
Масло за запръжка
Сол, чубрица, черен пипер, юзан
За соса: чесън, олио, оцет

Приготвяне :

Ориза и булгура се слагат с 1 чаша вода да се развият.Празът се нарязва на дребно и се изпържва в мазнината. Към него се прибавят ориза и булгура. Разбърква се и се добавя сол,чубрица, черен пипер и юзан. С получената смес се завиват сарми с лозовите листа. Подреждат се в тенджера, на дъното на която са подредени лозови листа. Долива се вода, затиска се с чиния и се вари на слаб огън около 1 час. Пожелание сармите могат леко да се запекат във фурна за около 10-15 мин. Сервират се с чеснов сос, приготвен така: равни части оцет, олио и вода, сол и счукан чесън на вкус. По желание може да се сервират и с кисело мляко.

Да ви е сладко !

20.2.09

Канелони

Продукти:

1 кутия канелони
400 гр. телешка кайма
1 глава лук
1 глава чесън
1 консерва домати
пипер
босилек

Необходими продукти за соса:

50 гр. масло
100 гр. брашно
1 л. мляко

Приготвяне :

Накълцайте лука и чесъна на дребно и ги омесвате с каймата.Прибавете и подправките и сложете в тиган да се запържи, след което прибавете добре отцедените домати.
Напълнете канелоните със сместа като топите краищата в брашно и ги нареждате в тава. За соса:Разтопете маслото и запържете брашното. Прибавяйте мляко докато се получи средно гъст сос. Залейте канелоните с получения сос и ги печете под фолио на 200 градуса около 40 минути и още 10 минути без фолио.

Добър апетит !

Картофени ладийки

Картофени ладийки

Продукти:

5 големи картофа
300 гр. кайма
1 яйце
1 гл. лук
черен пипер, червен пипер, сол, магданоз
250 гр. масло
50 гр. кашкавал

Приготвяне :

Картофите се обелват и се разрязват на по две половини. Издълбават се със лъжица. Поставят се във подходяща тавичка намазана със маслото и се поставят във предварително загрята фурна на 200 градуса, да се запекат.
Каймата се обърква със яцето, лука и подправките, и се запържва.
След като поомекнат картофите се зъпълват със запържената кайма и отново се пъхат във фурната, докато станат напълно готови. Ако няма достатъчно мазнина във тавичката добавете малко вода. 5-10 минути преди да е станало готово ястието, се настъргва кашкавал и се поръсва всяка „ладийка”.
Яститето се полива със бял сос: 2 – 3 с.л. майонеза се разбъркват със 50 гр. кисело мляко, добавя се копър.
Картофените ладийки са подходящи както за основно ястие , така и за леко предястие.

Добър Апетит !

17.2.09

Крем карамел

А сега една класическа рецепта, вкусна и желана от всички !

крем карамелПродукти :

1л пр.мляко,
6 яйца,
1ч.ч. захар,
1 ванилия

Приготвяне :

Яйцата се разбиват със захарта, прибавя се млякото и ванилията. Разтопява се захар във формичките за крем карамел или в тава при липса на такива /по 1 ч. лъж. захар във всяка/. Върху карамелизираната захар се сипва от яйчено-млечната смес и се пече на водна баня като се внимава да не заври сместа, за целта ако е нужно по време на печенето се долива студена вода/ в тавата за водна баня/. Ако сместа заври кремът ще стане на дупки. Сервира се изстуден, обърнат в чинийка. Може да се гарнира с топка ванилов /или друг/ сладолед.

Да ви е сладко !

16.2.09

Десерт с кисело мляко

Един лесен и бърз десерт с кисело мляко !

Десерт с кисело млякоПродукти за четирима:

две кофички кисело мляко;
четири големи или 12 малки бишкоти;
шест супени лъжици пудра захар;
череши или ягоди от компот;
две кивита;
стафиди;
половин чаша счукани орехи

Приготвяне:

Киселото мляко се разбива добре със захарта. В подходящи стъклени съдове се поставят накъсани на парченца бишкоти- във всеки съд по една голяма бишкота или по три малки.Слагат се стафидите и орехите. Заливат се с подсладеното мляко.Отгоре се гарнира с плодовете. Може да се сложи по желание и лъжичка сладко по ваш избор.На този десерт се радват и малки и големи.

Да ви е сладко!

15.2.09

Пилешко филе в бял сос

пилешко филе в бял сосПродукти:

600-700 г пилешко филе
сока от половин лимон
1 кафена чаша кисело мляко
100 мл.прясно мляко
2 яйца
черен пипер
сол
магданоз за украса

Приготвяне:

Пилешкото филе престоява за половин час във 100 мл прясно мляко заедно със лимоновия сок и пресования чесън. След като се извади от хладилника, се нарязва на лентички се слага в тенджера да се посвари. Когато е готово, филето се изважда и слага в чиния. В сух съд се смесват киселото мляко и 2 яйца и малко сол, разбърква се добре и се добавя 2-3 супени лъжици брашно.Добавя се към бульона в който е сварено филето. След десетина минути прибавете изваденото филе. Оставете за 5 минути. Украсява се с магданоз.

Добър апетит !

Фуете

Продукти:

1/2 кг картофи,
2 моркова,
1/2кг зелен фасул,
две връзки пресен лук,
две връзки пресен чесън,
един буркан грах,
3-4 гъби по избор,
олио, сол,
една гъбена крем супа на прах,
вода

Приготвяне:

Изчистените и нарязани продукти се слагат в съд за печене в същия ред.Отгоре се слага 1/2 пакетче гъбена крем супа на прах. Налива се гореща вода близо една трета от съда. Посолява се.Захлупва се и се пече отначало на 250градуса, след това се намалява на 200градуса. Може да се завие с хартия за печене.Изважда се , когато картофите са готови. В отделен съд може да се сервира кисело мляко, което се прибавя към ястието по желание.

Добър апетит !

Сладкиш "Дегаже"

Продукти:

6 яйца,
6 супени лъжици какао,
2 лъжици захар,
30 грама масло,
боровинки / пресни или сладко/,
суха сметана,
1/2 литър прясно мляко

Приготвяне:

Поотделно се разбиват жълтици и белтъци с по една лъжица захар.Към жълтъците се прибавя какаото с бъркане. След това се прибавя и разбития белтък.Предварително затоплена тава се застила с фолио, маже се 30гр масло и се слага сместа. Пече се 10-15 минути.Разбива се сухата сметана в млякото. Половината се маже върху изпечения сладкиш, отгоре се слагат боровинки или други плодове и се завива на руло.Маже се с останалата сметана и се украсява със шоколадови пръчици. Слага се в хладилник.
Дегаже-балетен термин, означава движение.

Да ви е сладко !

Пирожки - лесни и вкусни

Продукти:

две кутии пастет от гъши дроб,
нарязани броколи,
два моркова,
две глави лук,
олио,
готово тесто,
едно яйце.

Приготвяне:

Морковите се настъргват, лука се нарязва на шайби и още на две.Задушават се леко.
Към тях се прибавят нарязаните броколи и всичко това се смесва с пастета.От готовото тесто серазточват кори, не като за баница, а малко по-плътни.Тези кори се нарязват на квадрати. Слага се от плънката и се затварят като плик.Намазвате една тавичка с олио и нареждате пирогите. Намазвате ги отгоре с разбит белтък . Пекат се в затоплена до 200 градуса фурна около 18-20 минути.

Да ви е сладко !

12.2.09

Пълнени гъби

Едно страхотно предястие, което не изисква много усилия, но резултатът е вълшебен вкус !

пълнени гъбиПродукти :

8-10 големи кралски печурки
краве масло
катък
10-15 маслинки
150 грама кашкавал

Приготвяне :

Отрязват се дръжките на печурките, почистват се, измиват се и се слагат в тавичка намазана със маслото във фурната на 200 градуса. Маслинките се отделят от костилките, нарязват се на дребно и се омесват със катъка. След като се изпекат гъбите, се напълват със сместа, настъргва се отгоре кашкавала и се връщат обратно във фурната, докато се разтопи кашкавала.

Добър апетит !

Кюфтета с бял сос

кюфтета с бял сосПродукти :

500гр. кайма
1 гл.лук
50 гр. ориз
Черен пипер
Чубрица
Червен пипер
2 яйца
100 гр. кисело мляко
2 с.л. брашно
магданоз

Приготвяне :

Каймата се обърква със 1 гл.лук, 1 яйце, сол, черен пипер, червен пипер, чубрица и ориз. Оформят се кюфтенца и се овалват във брашно. Поставят се във вряла вода, докато се свари ориза. След като са готови се изваждат в чинийка. В сух съд се смесват киселото мляко и 1 яйце и малко сол, разбърква се добре и се добавя 2-3 супени лъжици брашно.Добавя се към бульона в който са сварени кюфтенцата. Добавят се кюфтенцата и се оставя да заври. Прибавя се магданоз.

Добър Апетит !

Катък

катъкПродукти:

500 г изцедено кисело мляко
250-300 г сирене
100 г разтопено масло

Приготвяне:

Маслото се разтопява във микровълнова фурна или на котлон на водна баня.В изцедено кисело мляко се настъргва сиренето. Изсипва се разтопеното масло като се бърка непрекъснато.

Да ви е сладко !

11.2.09

Бисквитена торта

Бисквитена тортаПродукти :

едно пакетче бисквити "Детска закуска"
едно пакетче крем Dr. Oetker
500 мл прясно мляко


Приготвяне :


Съдържанието на пакетчето крем се слага в 400 мл студено мляко и се бърка с миксер 3 минути до сгъстяване.
Бисквитите се потапят в останалото мляко (100мл), което е предварително затоплено и се подреждат в подходящ съд. Реди се ред бисквити, отгоре се залива крема, после отново ред бисквити и отново крем(нещо като роднина,милиционер).
Сладкиша трябва да престои известно време преди консумиране.Може да се украси и с крем в друг цвят (както на снимката).

Добър апетит !

10.2.09

Картофени кюфтета със сирене

Продукти:

Един кг картофи,
четвърт сирене,
две яйца,
чубрица.

Приготвяне:

Добре сварените картофи се обелват и пасират, прибавят се едното яйце и единия
жълтък, сиренето, чубрицата. Омесва се тесто.Правят се кюфтенца, овалват се само в разбит белтък и веднага, докато са топли се пържат, за да не се пръснат.Поднасят се с доматен сос, запържен с малко чесън.

Добър апетит !

9.2.09

Пилешки плешки

пилешки плешкиПродукти :

4 пилешки плешки;
2 чаши прясно мляко;
сол ,черен пипер, магданоз, червен пипер;
чаша вино

Приготвяне :

Пилешките плешки престояват във вино един час. След това се овкусяват със сол , черен пипер, магданоз и червен пипер. Слагат се в тавичка, заливат се с прясното мляко и се слагат във фурната да се пекат на 200 градуса.
Вървят много с бяло вино !

Добър Апетит !

Картофено пюре

картофено пюреПродукти :

5 средно големи картофа;
100 мл прясно мляко
50 г масло;
сол на вкус;

Приготвяне:
Сварете картофите, обелете ги и ги намачкайте с маслото. Поставете в подходяща купа като добавите млякото и сол на вкус. Мачкайте до получаване на хомогенна смес. Сервирайте като гарнитура към месо или риба.

Добър апетит !

7.2.09

Филе от риба в сос от гъби на фурна

Филе от риба в сос от гъби на фурнаПродукти:

600 – 700 гр. Филе от риба;
лимонов сок;
8 с.лъж. олио или маргарин;
4-5 сварени картофа;
½ тарелка гъби ;
2 суп.лъж.брашно;
2 ч.чаши рибен бульон или вода;
сол, черен пипер / по желание/, магданоз, девисил

Приготвяне :

Почистеното филе се нарязва на парчета и се поръсва с лимонов сок. Оставя се за около 30 мин. През това време гъбите се нарязват на дребно и се изпържват в мазнината. Изваждат се и в същата мазнина се запържват рибните филенца. Сварените картофи се нарязват и се подреждат в намазнена тава. Върху тях се слагат изпържените рибни парчета. Залива се с гъбен сос, приготвен по следния начин:
В мазнината, където се е пържила рибата се разбъркват 2 суп.лъжици брашно за около 2 минути. Постепенно и при интензивно бъркане се налива бульона. След кипване се добавят изпържените гъби. Подправя се със сол, лимонов сок, магданоз и девисил.
Ястието се запича за около 15 мин.

Да ви е сладко !

2.2.09

Филе от толстолоб с пъстра салата

Една вкусна рибка за вашата трапеза !

филе от толстолобПродукти за 4 човека:

осем броя средно големи филета от рибата;
две лъжици царевично брашно;
една глава ряпа;
глава червено цвекло;
два големи моркова;
два лимона;
олио, оцет, сол;
лъжичка настърган хрян/ може и готов от магазина/

Приготвяне:
Филето се овалва в царевичното брашно, в което е разбъркана солта. Оставя се да престои около половин час. През това време приготвяме салатата.Почистваме зеленчуците добре, измивамеги и ги настъргваме на най- едрата част на рендето.Веднага ги разбъркваме с лъжичка хрян и добавяме олио, оцет или лимон,/ според вкуса/, и сол.Покриваме салатата с капак и я оставяме да поеме от подправките. След това изпържваме филето до зачервяване от двете страни. Отцеждаме на хартия. Поднася се със салата и нарязани филийки лимон.Ястието е леко, витаминозно и в същото време по съдържание може да съперничи на месото.
Ако желаете, можете да приготвите един бърз сос за рибата. Необходими са ви 3-4 печени чушки, нарязани, 4 глави лук, една глава чесън, нарязан на ситно,домати от буркан, сол, кафена лъжичка захар, половин лъжичка черен пипер на прах.

Приготвяне на соса:

Запържвате леко чушките,прибавяте нарязания на шайби лук,чесън. Прибавяте пасираните домати от буркана. Слагате кафена лъжичка захар, сол на вкус и черен пипер.Когато сосът се сгъсти леко , изваждате и сервирате в сосиера. Рибата върви много с бяло вино !

Да ви е сладко !

Любопитно :
Белият толстолоб е сладководна риба от групата на внесените и аклиматизирани у нас „растителноядни риби“ от семейство Шаранови. Родината ѝ е Далечния изток. Достига относително големи размери и тегло до 20 кг.Живее в горните слоеве на водата и се храни развиващия се там планктон.

1.2.09

Кюфтета с праз и кайма

Продукти:

6-7 стръка праз,
1/4кг кайма,
2 яйца,
черен пипер на прах

Приготвяне:

Празът се нарязва на ситно и се сварява добре. Изцежда се с ръце от водата и се накълцва отново ситно. Омесва се с каймата , двете яйца и пипера. Количеството на
праза трябва да преобладава. Правят се кюфтенца, които се пържат , без да се овалват в брашно или галета. Поднасят се с млечна салата.

Да ви е сладко !

Пилешки пържоли с доматен сос

Едни крехки пържолки за вашата трапеза !

Пилешки пържоли с доматен сосПродукти :

4 пилешки пържоли;
водна чаша прясно мляко;
сол ,черен пипер, магданоз, червен пипер;
водна чаша вино

Приготвяне :

Пилешките пържоли се начукват и престояват във вино половин час. След това се овкусяват със сол , черен пипер, магданоз и червен пипер. Слагат се в тавичка, заливат се с чаша прясно мляко и се слагат във фурната да се пекат на 200 градуса. След като са готови, малко преди да се изключи фурната се добавя чаша доматен сос или домати консерва.

Добър Апетит !

Питка "Слънце"

Една чудна пита, подходяща за тържествени поводи !

питка слънцеПродукти:

1кг.брашно;
1/2 пакетче масло;
3 яйца;
1с.л. сол;
1с.л. захар;
1 пакетче мая;
500мл прясно мляко

Приготвяне:

Брашното се пресява и се прави кладенче в тавата.Останалите продукти се смесват в по-дълбок съд като се отделя един жълтък за намазване на питката /без маслото/. Маята се разтопява в малко мляко. Измесва се тестото и се правят 5-6 топки, една от топките се слага по средата като предварително тавата е намазана с масло.Останалите топки се разточват поотделно и се слагат една върху друга с големина колкото тавата, като между корите се маже с масло.После корите се мажат първо на 4, после на 8 и се получават 16 парчета. Навиването започва от шроката част към тясната. Оставя се да втаса до 1 час за да се удвои тестото.Намазва се с жълтък преди втасването.
Слага се в загрята фурна до 200 градуса и после като се позапече се намалява фурната.
Пече се 30-40 минути.

Добър апетит !