31.1.09

Тракийска трахана

Представям ви традиционно и вкусно ястие, което баба ми редовно ми приготвяше за закуска , когато бях малък !

тракийска траханаПродукти :

Един литър вода;
2 кг пипер;
едно пакетче мая;
брашно, колкото поеме;
сол

Начин на приготвяне на суровия продукт:

Изчистеният и нарязан пипер се сварява във водата, след това се намачква добре. Пакетчето мая се активира като се размива с малко хладка вода, сол, щипка захар и малко брашно. Прибавя се към водата и намачкания пипер, прибавя се постепенно брашно и се меси. Когато се омеси много добре, се оставя да втасва три дни. След това се накъсва с пръсти на малки парченца, нарежда се на слънце върху чиста повърхност и се оставя да съхне на слънце. Когата позасъхне се начупва отново, пак се оставя да съхне, сле второто изсъхване се претрива с ръце. Пресява се през решето да стане съвсем ситна траханата. Съхранява се на сухо в памучни торбички. Траханата обикновено се приготвя през лятото, защото има слънце, и е чудесна закуска за през студените зимни дни.

Приготвяне на ястието:

Шепа трахана се поставя в подходящ съд с две чаши вода от вечерта, за да се разтвори добре. На сутринта се слага на огъня, прибавя се още малко вода, според това колко гъста искате да бъде, и се вари. При варенето трябва да се бърка непрекъснато , за да не стане на топчета. Получава се каша с приятен аромат. Вари се до леко сгъстяване. Разсипва се в купички и обикновено се надробява хляб, прибавят се сирене и масло. Може да се яде и с лъжица , без хляб. Особено е вкусно, когато се поднесе с парченца праз.
Вижте и рецептата за македонска трахана !

Да ви е сладко!

Пилешко филе с ориз

Едно крехко пилешко филенце за вашата трапеза !

пилешко филеПродукти за 4 порции :

4 пилешки филета от гърдите;
1 чаена чаша ориз;
½ малка зелка;
2 моркова;
1 прясна пиперка;
соев сос , къри, риган, босилек, сол и черен пипер;
олио

Приготвяне :

Пилешкото филе се нарязва на порции, наръсва се с една супена лъжица соев сос и се оставя да престои час и половина. През това време се приготвя ориза като се се поставя в съд малко олио да загрее и в него леко се запържва ориза като се налива една чаена чаша гореща вода и се оставя на слаб огън.
В друг съд с малко вода и олио се задушават ситно нарязаното зеле, нарязаните на дължина ( около 2 см) моркови и чушка.
Когато омекнат зеленчуците се слагат във ориза и се долива още 2 чаши топла вода. Добавяме подправките – къри на прах , черен пипер на прах и сол на вкус.
Похлупваме го , изключваме котлона и го оставяме да се довари. Ако е необходимо за ориза доливаме още половин чашка топла вода.
Предварително по повърхността на филето правим леки нарези със ножа за да се опържи добре. Загрявяме олио в дълбок съд, слагаме пържолите като от време на време се обръщат и се захлупват с капак за да се задушат.Когато са готови, изваждат се и се наръсват с риган и босилек. В мазнината в която сме готвили филето сипваме малко топла вода и с малко от тази смес заливаме готовото вече филе. Захлупваме го отново за да поеме от соса и е готово за сервиране.

Добър Апетит !

Тиквеник

тиквеникПродукти :

1 тиква – 2 килограма;
1 чаена чаша счукани на едро орехи;
кори за баница;
250 гр. кристална захар;
100 грама пудра захар;
1 кафена чаша олио

Приготвяне :

Изчистената тиква се настъргва с ренде и се задушава с малко вода и олио на слаб огън като се разбърква от време на време. Когато омекне и си смени цвета се слага захарта, разбърква се още малко и се изважда. Оставя се леко да изстине за 10 ина минути и след това върху разстелените кори за баница се наръсва от плънката , слага се и от орехите и се завива на руло като корите са захващат по две. Навитата на руло плънка се поставя върху предварително намазана с олио тавичка. Когато се наредят всички кори по този начин отгоре се наръсва с олио и между отделните рула от тиквеника се сипва по една две лъжици гореща вода. Пече са на 200 градуса отгоре и отдолу. Когато се зачерви добре се изважда, наръсва се с няколко капки студена вода и се завива с кърпа. Когато изстине се наръсва с пудра захар и е готова за сервиране.

Да ви е сладко !

Катми на сач

Катми на сач
Продукти :

1 литър прясно мляко;
0,5 кг брашно;
3 яйца;
щипка сол;
щипка захар;
масло

Приготвяне :

Най-напред активираме маята - мая за хляб колкото кибритена кутийка се разбърква в малко топла вода, слага се щипка сол , щипка захар, разбърква се добре и се оставя да шупне. Разбиваме две яйца и ги прибавяме към млякото, разбивайки сместа. Слагаме маята с разбъркване. Постепенно и по малко се прибавя брашно с бъркане за да стане по гъста сместа – като боза. Оставя се да втаса, тоест да се появят мехурчета на повърхността. През това време слагаме сача на огъня да се загрее. Маже се със суров жълтък. Сипва се от сместа с голяма дървена лъжица като се разстила хубаво. Обръщат се от двете страни като се внимава да не загорят. Когато са готови се мажат с масло от едната страна и се поднасят със сирене или сладко.

Добър апетит !

Юфка

юфкаПродукти :

1 литър прясно мляко;
10 яйца;
2,5 кг брашно;
сол – 1 кафена лъжичка

Приготвяне :

За приготвяне на юфката (суровия продукт):

Млякото се сварява, изстива, яйцата се разбиват, прибавят се към млякото с бъркане. Единият пакет брашно, разбъркан със солта се изсипва в тава като се прави вдлъбнатина в средата и там се сипва от млякото и се меси. Постепенно се прибавя цялото количество мляко и се добавя и другото брашно. Омесва се добре за да стане средно меко тесто. След това то се накъсва на топки и всяка от тях се разточва на не много тънка кора. Корите се слагат на слънце върху чиста повърхност да съхнат. Когато изсъхнат се начупват на малки парчета и се слагат в тава. Тавата се слага във фурната на 180 градуса, докато се зачервят корите до златисто и се вадят.След това юфката се прибира във памучна торбичка или буркан, където може да се съхранява дълго време.

Приготвяне на юфка (ястие):

Слага се литър вода за да заври, когато заври се слагат 4-5 лъжици юфка и се вари докато юфката омекне и се сгъсти. По желание се прави запръжка с олио или масло, добавя се нарязан на кубчета хляб в запръжката, преди да се извадят се добавя щипка червен пипер и с готовата смес се залива сварената юфка.
Сервира се със сирене.

Да ви е сладко !

30.1.09

Македонска трахана

Продукти :

1 литър овче или краве мляко;
2 кг брашно;
лъжичка сол

Приготвяне на суровия продукт :

Млякото се сварява и изстива. Единият пакет брашно, разбъркан със солта се изсипва в тава като се прави вдлъбнатина в средата и там се сипва от млякото и се меси. Омесва се хубаво средно тесто. След това се накъсва на хапки и хапките се подреждат на предварително приготвени чисти повърхности върху плат. Нашите баби са използвали чисти памучни чаршафи. Нареждат се хапките и се покриват с тензух. Остават се на слънце да се сушат. Когато започват да съхнат се начупват още два три пъти. Следващите дни, когато са изсъхнали вече се стриват с ръце и се претрива през решето. Отново се оставя хубаво да изсъхне на слънце. Целият процес трае от три до пет дни в зависимост от силата на слънцето. Траханата се прибира в памучни торбички или в стъклени буркани където може да се съхранява дълго време.

Приготвяне на ястието :

В един литър вече завряла вода се слагат 6 лъжици трахана. Бърка се до сваряване, тоест до сгъстяване и омекване на сместа. В готовите вече порции се добавя сирене, натрошен хляб , малко масло.

Да ви е сладко !

Баница с праз и гъби

Продукти:

четири стръка изчистен и нарязан на колелца праз;
половин кг гъби печурки,също изчистени, нарязани и задушени;
един пакет готови кори за баница;
олио, копър

Приготвяне:

Празът се задушава с малко вода, олио и сол.Смесва се със задушените гъби и нарязания копър.Дъното на подходяща тавичка се намазва с олио и леко се поръсва с брашно.Нареждат се две кори , поръсват се с плънката от гъби и праз и отново се поставят други две кори. Така докато свършат корите и плънката.Отгоре се поръсва с олио, и се залива с една малка бутилка газирана вода. Пече се на 220 градуса до леко зачервяване.
Излъчва неповторим аромат и върви с чаша бяло вино.

Добър апетит !

28.1.09

Тас кебап

Днес съм решил да ви представя една класическа рецепта - тас кебап !

Тас кебапПродукти :

600 г телешко;
50 мл олио;
5 глави кромид лук /може и две, аз предпочитам с повече лук/;
2-3 моркова;
1 к. ч. доматено пюре;
1 с л брашно;
1/2 ч л черен пипер на зърна;
1 ч л червен пипер;
1-2 зърна бахар;
магданоз;
сол;
2 л. дафинов лист

Приготвяне :

Месото се нарязва на парчета, на хапки и леко се запържва в мазнината. В същата мазнина, след изваждането на месото, се задушава нарязаният лук и моркови. Когато лукът омекне, се слага разреденото доматено пюре. Когато изври, се прибавя месото, поръсва се със червен пипер, черен пипер, бахар, сол и дафинов лист. Прибавя се половин ч.чаша гореща вода. Похлупва се с капак да се задуши и се оставя на тих огън до омекване на месото. Когато ястието стане полу готово се добавя и половин ч.чаша бяло/червено вино. Похлупва се под капак докато стане напълно готово. 5-10 мин преди да се отсрани от огъня, ястието се поръсва със размитото брашно във малко топла водичка и се оставя да къкри, докато сгъсти. Готовото ястие се гарнира със магданоз и се поднася със варен ориз или картофено пюре.

Добър апетит !

Любопитно :

Телешкото месо присъства в европейските кухни от древни времена. То често е във форма на котлети като италианските котолета или знаменитото австрийско ястие виенски шницел. Тъй като телешкото съдържа по-малко мазнини от много други видове месо, при готвенето му трябва да се внимава да не стане прекалено твърдо и сухо.

Пиле по селски в гювеч

Предлагам на вашето внимание едно доста вкусно ястие !

пиле с картофи в гювечПродукти :

1 пиле;
500 г картофи;
200 г гъби;
2 - 3 глави лук /малки/;
1 -2 скилидки чесън;
2 моркова;
2 стръка целина;
2 - 3 с.л. олио;
1 ч.чаша доматено пюре;
1 с. л. брашно;
черен пипер и сол на вкус

Приготвяне :

Пилето се нарязва на порции и се овкусява. Нарязват се на едро картофите и морковите. Лука се слага цял. Слага се в глинен гювеч, картофите, отгоре месото, морковите, лука, чесъна, и отгоре покривате с картофи и гъби. Сипва се доматеното пюре размито във малко вода. Добавят се подправките и се тиква във фурната за около 2 часа на 200 градуса. Наглеждате ястието, ако има нужда от водица се сипва. Може да размиете брашно във вода,ако прецените, че е ястието е рядко и да добавите, когато е готово.

Добър апетит !

24.1.09

Сладкиш с ябълки

Един чудесен сладкиш за сутрешното ви кафе !

сладкиш с ябълкиПродукти :

3 – 4 настъргани ябълки;
2 ч. захар;
3 чаши брашно;
1ч. орехи;
½ ч. олио;
сода бикарбонат, бакпулвер, канела

Приготвяне :

Настърганите ябълки се омесват с захарта и щипка сода. Оставя се да престои в хладилник за 1 час, след което се прибавят 3 чаши брашно с 1 бакпулвер и 1ч орехи /смлени или нарязани, според вкуса/, канелата и олиото.Обърква се добре и се пече в намазана с олио и поръсена с брашно тава.Поръсва се с пудра захар.

Да ви е сладко !

Руло „Стефани”

А сега едно класическо ястие !

руло СтефаниПродукти :

½ кайма - смес;
4бр. Яйца - твърдо сварени;
1 морков /втасал/;
2 кисели краставички;
½ ч. олио;
½ кафена чашка грах / от консерва/

Приготвяне :

В продълговата тава се разстила половината от каймата. Върху нея едно до друго се нареждат сварените яйца /цели/, предварително нарязаните на дребно кисели краставички, морков и граха. Покрива се с другата част от каймата и се оформя руло. Залива се с ½ ч. олио и ½ ч. вода. Отстрани на рулото по желание за гарнитура може да се нарежат картофи. Пече се в умерена фурна около 30 мин.

Да ви е сладко !

22.1.09

Шоколадова торта с бисквити

На вашето внимание - шоколадова торта, напук на всички диети !

шоколадова тортаПродукти :

2 пакетчета обикновени бисквити;
½ пакетче чисто масло;
1 кофичка течен шоколад;
1 бурканче конфитюр от смокини /може и по ваш избор/;
300 мл. мляко

Приготвяне :

Чистото масло се обърква заедно със конфитюра на слаб огън. Добавя се малко мляко. Останалото мляко се стопля. В подходящ съд се нарежда първия ред бисквити. Поливат се със топлото мляко и се намазва със сместа от маслото и конфитюра. След това се нарежда втори ред бисквити и се повтаря отново, поливат се с топлото мляко и се намазва със сместа. След като са наредени всички бисквити, течния шоколад се разтапя със малко масло и се полива отгоре като глазура. Украсявате по ваш вкус. Тортата трябва да престои, докато омекнат бисквитите, едно денонощие, но едва ли ще изтрае толкова, много е вкусна.

Да ви е вкусно !

Тракийска баница с ориз

Една вкусна и традиционна рецепта !

Тракийска баница с оризПродукти :

един пакет готови кори за баница или домашно разточени ;
5 яйца ;
половин чаена чаша ориз ;
половин кофичка кисело мляко ;
250 гр сирене ;
олио

Приготвяне :

Ориза предварително се сварява в съотношение 3 към 1 ориз : вода. Четири от яйцата се разбиват, прибавя се сирене като се натрошава и намачква вътре. Леко изстиналия ориз се слага в купичка и баницата започва да се налага като се налагат корите по две. На всяка кора се ръси по малко ориз от сместа със сирене и яйце и се наръсва с малко олио. Най-отгоре, след поставянето на последната кора се разбива последното яйце с половин кофичка кисело мляко, залива се върху баницата, поръсва се с малко олио и се пече на 200 градуса. По желание може баницата да се нареже предварително на големи парчета за да може по-добре да проникне плънката навсякъде.
След опичане баницата се поръсва с няколко капки вода и се покрива с кърпа, за да “ отиде на нивата и да се върне”. Сервира се със кисело мляко или айрян.

Да ви е сладко !

Диетично парфе

Подходящо е за периоди на диета, когато трябва да ограничим въглехидратите !

Диетично парфеПродукти :

2 кофички обезмаслено кисело мляко -0,1%
1 степче
2 желатина

Приготвяне :

Желатина се ратваря на в 200 мл. вода за 30 мин. През това време на водна баня се затопля киселото мляко и се прибавя степчето. След като се разтвори се маха от котлона. На водна баня се поставя желатина за да се разтвори напълно и се прибавя към киселото мляко и степчето. Разбърква се добре и се сипва в подходящи охладени съдове. Изчаква се да се желира./след около 2 часа/

Никаква захар няма в този сладкиш !

Добър апетит !

18.1.09

Тиква с крем карамел

Една нетрадиционна и сладка рецепта !

тиква с крем карамелПродукти :

една тиква около 2 кг, за предпочитане тип "цигулка";
един литър прясно мляко;
6 яйца;
300 грама захар

Приготвяне :

Тиквата се изчиства от семките и се обелва кората. Нарязва се на резени и се нарежда в тавата. Залива се с вода за да покрие наполовина парчетата тиква, след това се поръсва със част от захарта - 200 грама. Пече се във фурна на 250 градуса до зачервяване на тиквата и извиране на водата. Тиквата трябва да остане силно овлажнена, но без вода.
За сместа : Разбиват се яйцата със захарта. Добавя се и прясното мляко, разбърквайки сместа.
Тиквата се залива с предварително приготвената смес от млякото, яйцата и 100 грама захар и се оставя в фурната за да се запече до сгъстяване и зачервяване на сместа.

Да ви е сладко !

17.1.09

Салата от цвекло

Една свежа и лека салатка на вашето внимание !

салата от цвеклоПродукти :
500 грама червено цвекло;
два средно големи картофа;
два големи моркова;
100 грама грах;
половин средно голяма зелка;
олио, сол, оцет

Приготвяне :
Цвеклото се сварява, като се ставя да ври около 15 минути, но да не омеква много. Изважда се, полива се със студена вода, за да се обели лесно външната част. Картофите се сваряват и се обелват, морковите се изчистват и се кипват да омекнат малко, грахът също трябва да е сварен. Нарязва се суровото зеле на ситно и се намачква със малко сол. Към него се прибавят нарязаните на ситни парченца цвекло, картофи, моркови и сварения грах. Всичко това се обърква в дълбок съд, прибавя се сол на вкус, олио и оцет (или лимон). За постигането на уникалния вкус на салатата не се препоръчва добавянето на майонеза, тъй като майонезата се използва в приготвянето на повечето салати и уеднаквява вкуса.
Салатата съдържа много витамини и е подходяща за всеки сезон.

Добър апетит !

Картофени кюфтета

картофени кюфтета
Продукти :
1 килограм картофи ;
2 яйца;
една глава лук;
брашно или галета;
чубрица, копър, сол;
олио

Приготвяне :
Картофите се сваряват, обелват се, намачкват се на пюре, прибавят се двете разбити яйца, настърва се вътре главата лук, прибавят се копър, чубрица и сол на вкус. Оформят се средно големи кюфтенца, овалват се в брашно или галета и се пържат в предварително сгорещено олио докато се запържат от двете страни. Изваждат се в съд с домакинска хартия с решетеста лъжица.
Сервират се с млечна салата или доматен сос.

Добър Апетит !

16.1.09

Пилешки джобчета

Ето нещо пикантно и вкусно, само за ценители !

пилешки джобчетаПродукти:
½ кг. пилешки гърди
кашкавал
шунка
галета
червен пипер
брашно от чесън (по желание)
1 ч.ч. бяло вино
кубче пилешки бульон
100 г. топено сирене
200г. заквасена сметана
олио
сол

Приготвяне:
Пилешките гърди се начукват с дървено чукче, докато станат съвсем тънки. Върху половинката на всяка пържола се поставя тънък резен шунка и филийка кашкавал. Другата половина се слага отгоре и краищата се набождат с клечки за зъби.
Галетата се смесва с червения пипер и брашното от чесън.
Всяко джобче се овалва в галета и се изпържва в силно сгорещено олио до зачервяване. Излишната мазнина се излива. Прибавят се виното и пилешкият бульон. Съдът се покрива с капак и се оставя на по-слаб огън за около 20 минути (или колкото е необходимо, за да не остане сурово пилето). Джобчетата се изваждат и се освобождават от клечките.
Към соса от готвенето се прибавя топеното сирене и, след като се разтопи, заквасената сметана. Ако е необходимо, се посолява на вкус.
Пилешките джобчета се заливат с получения сос и се поднасят топли с гарнитура по желание. Аз ги сервирам със задушени гъби в масло с малко магданоз или пресни картофки (леко посварени и после задушени в масълце).

Добър апетит!

13.1.09

Интервю с известния диетолог Пиер Дюкан

Интервю с д-р Пиер Дюкан, излъчено по БНТ Канал 1 на 2.07.2008 г. 8.30 ч. в предаването Денят започва


с него разговаря Зорница Венкова

Зорница Венкова:
Д-р Дюкан, Вашата диета стана много известна в България, но се появиха критици, които твърдят, че предлаганият от Вас хранителен режим е много краен. Как ще ни отговорите?
Пиер Дюкан: Ще отговоря, че тези, които казват това, не са прочели добре това, което предлагам. Обвиняват ме, че диетата ми е протеинова. Не, предлаганата от мен диета се състои от 4 фази.
Първата е атаката, и тя наистина е основана на консумацията на протеини. Но тази фаза трае между 2 дни за хора, които искат да свалят около 5 кила и до 5-6 дни за тези, които са със сериозно наднормено тегло.
Какво са протеините? Това не са лекарства, а това, с което примитивният човек е разполагал – месо, риба, птици, яйца, мляко.
Всичко това не е отрова и за около 5 дни поемането им не е проблем, дори напротив!
След това се навлиза в т. нар. фаза на преградата. Този етап трае докато човек постигне желаното тегло. По време на него се губи по едно кило на седмица, което означава, че ако искате да загубите 10 кила, трябва да го спазвате в продължение на 10 седмици. В тази фаза не включваме само протеини, те са включени, но към тях са прибавят и всички зеленчуци, което означава, че човек може да поема 100 вида хранителни продукти. От тях 72 са със животински произход, а останалите 28 – с растителен. Това, което е изключително ново в този режим, е че хората могат да консумират тези видове храни колкото си искат. Това дава най-голямата сила на диетата. Хората си казват - да, не мога да ям това, което ми се прииска, но поне ям колкото си искам, без да се страхувам. Ще хапна една хубава пържола или няколко кисели млека. И това е магическо, това дава силата на режима. Освен че протеините и зеленчуците са храните, с които човек се храни от хиляди години, те са закодирани в нас.
Зорница Венкова: Трябва ли все пак да внимаваме в нещо, за да останем в добро здраве, докато правим диетата Ви?
Пиер Дюкан: Не, правя този режим от 30 години насам и нямам нито един пациент, който да се е оплакал, че се е разболял от диетата. Естествено този режим не може да се спазва от вегетарианците, от хората с бъбречна недостатъчност, които нямат способността да обработват добре месото. Но това са много редки случаи и по принцип тези хора са слаби. Но нямам случай някой да се е разболял.
Зорница Венкова: Но ако някой има висок холестерол или е предразположен към това?
Пиер Дюкан: Според моята статистика, а аз съм лекувал около 20-25 хиляди души, във всички случаи, когато пациентите са имали висок холестерол, те са го свалили. Причината е, че не се яде тлъсто месо, масло, мазнини, сирена, избягват се всички храни, които вдигат нивото на холестерол. Като следвате този режим кръвното веднага ви се подобрява, нивото на холестерола се нормализира, настроението се подобрява, всичко се подобрява. Не е редно да се хвърлят такива обвинения. Не трябва да се смесват моят режим с онзи на Аткинс, който разрешава да се ядат мазнини на воля. Аз елиминирам мазнините.
Зорница Венкова: Ето нещо любопитно – вие разрешавате пиенето на Кока-Кола Лайт, докато всички други забраняват изобщо пиенето на газирани напитки.
Пиер Дюкан: Кока-Кола съществува във всички държави и е одобрена от всички хранителни и санитарни институции в света. Тя съдържа аспартам, но това е напълно безобидна съставка. Нашето здравно министерство разрешава консумацията на тази съставка дори от бременни жени. А който е с наднормено тегло е в опасност и ако на тази опасност се противопостави някаква измислена опасност от аспартам, то е просто неприемливо. Така, че няма нищо лошо, ако човек пийне една две чаши кола Лайт. И не искам да правя реклама на Кока-Кола, и без това не обичам тази компания, нека кажем всяка газирана напитка (без захар) може да бъде консумирана или мляко със захарин.
Зорница Венкова: Препоръчвате ли този хранителен режим на тийнейджъри?
Пиер Дюкан: Не, не, не, не препоръчвам това на подрастващи, които по принцип не дебелеят. В днешно време това се случва, защото стоят дълго време пред телевизорите и компютрите. Не подкрепям толкова рано да започват диета, тук по-скоро съм за превенциите – и при тийнейджърите е препоръчително да пият газирани напитки Лайт, защото те така или иначе пият такива напитки, но поне да взимат без захар. Иначе подрастващите са много радикални и могат много дълго да се задържат на първата фаза, което не е хубаво. Не, не, не им препоръчвам диетата.
Зорница Венкова: Колко, според Вас, трябва да продължи първата фаза?
Пиер Дюкан: Ако искате да загубите под 10 кила, препоръчвам един, максимум два дни от атакуващия етап. После един ден със зеленчуци, един ден протеини.
Който иска да загуби между 10 и 20 кила, трябва да спазва първата фаза между 3 и 5 дни.
Хора, които са над 100 кила и са правили много диети, могат да стигнат и до седмица, но повече от една седмица не трябва да се отива, защото така или иначе по-голям ефект няма да има.
Зорница Венкова: Ако трябва с няколко думи да се обърнете към хората, които искат да отслабнат, какво ще им кажете?
Пиер Дюкан: Може би ще прозвучи нескромно, но след 30 години лекарски стаж и след проучване в детайли на всички възможни режими, включително и като председател на Международната организация на диетолозите, наистина вярвам, че моят режим е най-добрият.

12.1.09

Лазаня

А сега едно традиционно италианско ястие - а именно лазаня !

лазаняКорите се приготвят според упътването на пакета. За всеки случай ги пускам във вряща вода за около 1 минута (или по-малко). В тенджерата пускам не повече от 3 кори, за не се слепнат. Като се извадят, се изплакват със студена вода и се подреждат една до друга.

За плънката: запържвам лук, чесън, шунка (или филе) - на ситно. Прибавям 500г. кайма (смес от равни части телешко и свинско). Запържвам, като наливам по малко доматен сок, да не стане на бучки. Прибавям няколко пасирани домата (или дом.пюре) и подправки - риган и магданоз и сол, разбира се.

Най-отдолу в тавата слагам малко дом.сос (или плънка). Отгоре подреждам един ред кори, а върху тях от плънката. Върху всяка кора слагам 2-3 кръгчета топено-пушено сирене, още малко плънка, настърган кашкавал. Следва нов слой кори и т.н. Най-отгоре завършвам с кори. Покривам с фолио и пека в предварително загрята фурна на 200-220 градуса. След около 25 мин. махам фолиото, настъргвам кашкавал и връщам във фурната да се разтопи.

Важното е плънката да не е прекалено гъста, да има и течност, за да омекнат корите.

Да ви е сладко!

Любопитно :
Първите ястия, наречени „лазаня“, започват да се приготвят в региона Емилия-Романя, но впоследствие това ястие придобива голяма известност и става популярно не само в Италия, но и в целия свят.

Палачинки с гъби

палачинки с гъбиПродукти:
½ кг. пресни гъби
2 суп.лъж.брашно
4-5 суп.лъж.масло
сол
черен пипер
1 ½ ч.ч. прясно мляко
магданоз
пресен лук
кашкавал
2 яйца
5-6 палачинки

Приготвяне:

Гъбите се сваряват и се нарязват на ситно. Прави се светла запръжка от 2 равни суп.лъж. брашно и 4-5 лъж. масло. Прибавят се гъбите и пресния лук, посоляват се, поръсват се с черен пипер и се позапържват леко. Налива се ½ ч.ч. мляко и малко от отварата на гъбите, за да се получи гъсто пюре. Посипва се със ситно нарязан магданоз.
Приготвя се палачинково тесто и се изпържват (изпичат) палачинки. Нареждат се в малка тавичка, като помежду им се маже от гъбеното пюре и се стърже по малко кашкавал. Отгоре се настъргва повече кашкавал. Тук-там се слагат парченца масло. Палачинките се заливат с 1 чаша прясно мляко, разбито с 2 яйца, надупчват се с вилица и се пекат до порозовяване.

Да ви е сладко!

Гювечета по шопски

На вашето внимание едни вкусни гювечета за вашата трапеза !

гювече по шопски
Продукти:

600г. леко обезсолено сирене
2 глави стар лук (или 1 връзка пресен)
100 г. масло
4 домата
4 яйца
4 люти пиперки (по желание)
червен пипер

Приготвяне:
На дъното на 4 гювечета, намазани с масло, се разпределя ситно нарязаният лук. Отгоре се нарежда сиренето, нарязано на парчета, поръсва се с червен пипер и се покрива с филийки от обелените домати и ситно нарязани люти пиперки. Най-отгоре се слагат парченца масло и гювечетата се пекат във фурната около 15 минути.
Изваждат се, във всяко от тях се чуква по едно яйце и се запичат още 5 минути.

Да ви е сладко!

Протеинова диета на Дюкан

диета на дюканДиетата за отслабване "Пиер Дюкан" носи името на известния френски диетолог и специалист в областта на храненето д-р Пиер Дюкан. Диетата на Пиер Дюкан е от четири фази: 


ПРОТЕИНОВ ЕТАП - ФАЗА НА ПРОТЕИНОВА АТАКА
СМЕСЕН ЕТАП - ЕТАП НА СЪЩИНСКО ОТСЛАБВАНЕ
ПРЕХОДЕН ЕТАП - ЕТАП НА ЗАПАЗВАНЕ НА ТЕГЛОТО СТАБИЛИЗИРАЩ ЕТАП - ДО КРАЯ НА ЖИВОТА 

Тя е богата на протеини, ниска на калории, също така тази диета намалява апетита. Нещо повече, самият процес на абсорбирането на протеини води до висококалорични разходи, като по този начин позволява загуба на тегло без загуба на мускулна маса. Програмата допуска и период на пост-диета, когато организмът се адаптира и не дава възможност за връщането отново към напълняване. Избягва се така нареченият йо-йо ефект.

Фази на диетата "Пиер Дюкан" 

ЧИСТ ПРОТЕИНОВ ЕТАП - ФАЗА НА ПРОТЕИНОВА АТАКА: 

Вие се храните с протеинови храни т.е. месо, птици, рибни продукти и морски дарове и ниско маслени млечни продукти. Това са така наречените чисти протеини. Колкото по - чисти (с малко мазнини), толкова по - добре. Това са: меса, риба, яйца, млечни. Списъкът им е даден по - долу (ЧИСТИ ПРОТЕИНИ). През това време можете да ядете телешко и птиче месо (без патици и гъски), яйца (не повече от 10 жълтъка седмично), всякаква риба и морски деликатеси, но без консерви със зехтин, обезмаслени млечни продукти с ниско съдържание на сол. Продължителност: Между 2 и 10 дни, в зависимост от килограмите, които искате да свалите. Колкото повече килограми, толкова повече дни - ако килограмите за сваляне са много (над 10 кг), тогава ударният режим е от 5 до 10 дни. Ако килограмите за сваляне са малко (4-5 кг), тогава ударният режим е от 2-3-5 дни. Ако имате наднормено тегло ще имате нужда от повече „ударни“ дни, но максимум 10. В противен случай и 3 до 5 ще ви бъдат достатъчни, за да активирате изгарянето на мазнини.Най-големият плюс на чистите белтъчини е, че дори при самото им усвояване организмът изгаря калории. 

Какво можете да ядете по време на първата фаза : •Месо: телешко, говеждо ... (с изключение на тлъстите части на месото, да се избягват свинско и агнешко) •Домашните птици (без кожата): пиле, пуешко(с изключение на патица и гъска) бутчета от домашните птици ... •Яйца: (ако имате висок холестерол, трябва да бъдете внимателни да и не ядете в много жълтъци) •Риба и морски дарове: няма ограничения. Можете дори да си позволите дори пушена сьомга, но без консерви със зехтинл •Ниско маслени млечни продукти: мляко, кисело мляко (плодови кисели млека не са позволени по време на първата фаза. Можете да ядете до 2 на ден във втората фаза) •Сладкиши: позовлени са онези, които не съдържат захар и такива, без съдържание на сорбитол. В ограничени количества! Трябва да пиете много вода! Не по-малко от 1,5 литра на ден! Запомнете: Всичките храни, изброени по-горе могат да се консумират свободно. А тези, които не са включени в списъка, трябва да изключите от диетата! 

ПОЛЕЗНО 
Овесени трици •Те ще ви помогне да губите тегло. Техните добродетели са признати от много лекари. Започнете с овесените трици още от първия ден на диетата. Може да имате само едно меню дневно с овесени трици. То може да бъде солено или сладко в зависимост от това какво предпочитате. Можете да опитате да ги приготвите по различни начини: фурна или микровълнова печка. Вие ще откриете свой собствен начин, които да Ви задоволи. Трябва да ядете по-малко сол, отколкото обикновено, тъй като солта задържа вода. •Желателно е да приемате допълнително витамини, защото тялото ви не консумира зеленчуци. •Може да пиете и нискокалорични напитки.Такива са онези, които са с по-малко от 1 калория за 100 мл. (напр.пр. диетична кола и т.н...) •Заредете хладилника си с протеинови храни, посочени по-горе, така че винаги да знаете че можете да разчитате на качествени храни за вас! Не се колебайте да си хапнете веднага, след като почувствате глад! Препоръчително е, дори ако се чувствате добре, да направите изследване на кръвта, след известно време от стартиране на диетата, за да види дали всичко е наред. Пример за чисто протеинов ден от диетата на Пиер Дюкан : •Протеинова закуска: - 2 яйца - 1 или 2 кисели млека бедни на мазнини - овесени трици •Протеинов обяд: - 2 резена пушена сьомга - 4 резена шунка от пиле или пуйка - бедна на мазнини извара с изкуствен подсладител •Протеинова вечеря: - 2 яйца - пилешка скара - 2 кисели млека 

СМЕСЕН ЕТАП - ЕТАП НА СЪЩИНСКО ОТСЛАБВАНЕ 

Вие редувате протеиновата диета, с протеинова диета +зеленчуци. Това го правите, докато постигнете желаното от вас тегло. С тази фаза от програмата губите около килограм на седмица. Вие започвате бавно да се връщате към нормалния начин на хранене, за да избегнете йо-йо ефектът. Въвеждате забранените храни постепенно. Тази фаза редува чисто протеинови дни, с дни с протеини и зеленчуци. Пример: ако имате да губите, да речем 10 кг, избирате схемата 5/5 - пет протеинови дни замествате с 5 дни на протеини и зеленчуци. Ако килограмите, които искате да изгубите са по-малко от 10, тогава изберете схемата 3/3. Три протеинови дни замествате с 3 дни на протеини и зеленчуци. Препоръчително според доктор Дюкан е дo 5 дни да ядете смесено и също толкова само чисти протеини, но можете да увеличите и до седмица, ако ви е по-удобно Не скъсявайте периода под три дни обаче, ако имате повече излишно тегло.Продължете с тази фаза, докато не получите желаното тегло.Допускат се всички видове зеленчуци, освен авокадо и артишок.Не са позволени и зеленчуци, съдържащи много скорбяла - картофи, царевица, грах.Може да комбинирате зеленчуците със сосове от кисело мляко.Продължавайте да пиете много вода.Трябва да ядете моркови най-много веднъж дневно, защото те съдържат много захари. По време на протеновите и зеленчуковите дни ще губите по-малко тегло, но не се притеснявайте от този факт, причината е в зеленчуците. Когато настъпят само протеиновите дни, тогава загубата на тегло ще е по-видима. Горчицата, както и растителните подправки са разрешени през цялото време. Забравете обаче за всякакви сосове и мазнини със зеленчуците или месото. Освен това се старайте да не овкусявате храната със сол. Или поне не много. Продължете този начин на хранене докато достигнете желаното тегло. Това може да трае дори няколко месеца, зависи каква е целта ви. Примерен ден на протеини и зеленчуци •Протеинова зеленчукова закуска: - 2 яйца - 2 кисели млека - овесени трици •Протеиново зеленчуков обяд: - Малка маруля и доматена салата - Пилешки гърди със зелен фасул - 1 нискомаслено кисело мляко •Протеиново зеленчукова вечеря: - 2 резена сьомга - Едно парче говеждо месо, спанак - 1 нискомаслено кисело мляко 

ПРЕХОДЕН ЕТАП - ЕТАП НА ЗАПАЗВАНЕ НА ТЕГЛОТО 

Третата фаза помага на тялото да се адаптира отново към нормалния режим на хранене. Добавят се нови храни, освен това в два дни от седмицата можете да ядете всичко за вечеря. Не преяждайте и не прекалявайте - не бъркайте 2 хранения седмично с 2 дни в седмицата. Освен това те не трябва да са последователни. Веднъж седмично обаче имате нужда от ден за разпускане, който трябва да изкарвате изцяло на белтъчини. Така си гарантирате работещ метаболизъм, който енергично и правилно усвоява храната, а не я натрупва като мазнини. Можете да ядете протеинови храни от ударния етап, зеленчуци от смесения етап, порция плодове на ден, с изключение на банани, грозде и череши, 2 филии пълнозърнест хляб дневно, 40 гр кашкавал на ден, 2 порции нишестени храни на седмица – макарони, булгур, кускус, качамак, жито; около 200 грама паста или 150 грама ориз, картофи или бобови растения - 125 грама в порция, агнешко бутче и печено свинско филе. Задължително: -вечери със свободна косумация на седмица -ден седмично ударен режим на чисти белтъчини Продължителността на Преходният етап би трябвало да продължи толкова седмици, колкото килограма сте свалили общо (5 килограма=5 седмици). Целта му е да се избегне т.нар. Йо-Йо ефект, или връщане на свалените килограми. 

СТАБИЛИЗИРАЩ ЕТАП - ДО КРАЯ НА ЖИВОТА 

Последната фаза от програмата на д-р Пиер Дюкан е също много важна за запазване на постигнатите резултати. Може да ядете всичко, като си изберете един ден от седмицата, в който трябва да консумирате само чисти белтъчини.Бавно и постепенно можете да се върнете към пълноценното хранене с достатъчно количество въглехидрати. Не забравяйте обаче, че трябва да ги приемате предимно в първата половина на деня, а не вечер.Придържайте се към малки порции храна, избягвайте тестените и мазните храни и сладкишите. Не преяждайте.Този режим ви позовлява да регулирате теглото си през целия живот в граници, в който желаете то да се запази. 

НЕДОСТАТЪЦИ НА ДИЕТАТА 

Фаза на протеиновата атака е бедна на фибри, затова е възможен запек. Ето защо са важни овесените ядки и трици сутрин - те ви осигуряват необходимото количество фибри.Препоръчва се взимането на минерални добавки и витамини. Може да консумирате, колко искате яйца и месо. Този факт обаче може да доведе до покачване на холестерола.Често организмът свиква в определен момент с хранителния режим и той спира да действа толкова ефективно. За целта се нуждаете от промяна в съотношението между изцяло протеиновите и смесените дни. А също и от повече движение. Предупреждение : Както при всяка диета съществува възможност от дефицит на хранителни вещества, затова се консултирайте със своя лекар за витамини и минерални вещества, които биха ви били необходими като добавка по време на диетата "Пиер Дюкан". Съвети -Въоръжете се с търпение. Режимът действа стъпаловидно – редуват се периоди на спад на теглото и задържане на теглото. -Освен кантара, добре е да измервате и със шивашки метър обиколките си. Характерното за режима е, че сваля по-бързо мерки, отколкото килограми. -Слушайте тялото си. При някой действа едно, при друг друго. Много често премахването на някои видове млечни продукти, ускорява свалянето. Последното за изключване е киселото мляко. -Внимавайте със солта. Води до задържане на течности в организма и много забавя нещата. -Внимавайте, какво си купувате. Често в магазинно приготвени кайми има много соя и сол. Аналогично за колбаси. Кренвиршите изключете, като източник на белтъчини. СЪВЕТИТЕ НА Д-Р ДЮКАН -Никога не спазвайте диета, препоръчваща по-малко от 60 до 80 г чисти белтъчини. Освен ако не желаете да ограбите мускулите си, а кожата ви да увехне. Белтъчините позволяват да се отслабне без загуба на мускулна тъкан и без омекване на кожата. Белтъчините се усвояват трудно. За усвояването на 100 калории трапезна захар организмът ви изразходва само 7 калории. Усвояването на 100 калории масло или олио ви отнема 12 калории. А за да усвоите 100 калории чисти белтъчини, ще изразходвате цели 30 калории. Изберете сами! -Пийте много вода. . Минимум 1.5-2.0 литра на ден. Ако е минерална, следете количеството натрий да бъде ниско.Водата пречиства организма и подобрява резултатите от диетата. Съчетанието от вода и чисти белтъчини оказва мощно въздействие върху целулита. Забравете какво са ви говорили бабите ви - пийте вода, докато се храните.Водата засища; -Яжте от разрешените храни, колкото искате и толкова често, колкото ви се ще, и никога не прескачайте ядене. Мислете за това, което ядете - усещанията, предизвикани от храната, се улавят от центъра на засищането в мозъка. Яжте бавно - когато се храните бързо, намалявате количеството усещания, които стигат до мозъка ви; -Откажете се от асансьора. Стойте прави колкото можете повече. Ходете целево - прибирайте се вкъщи пеш, ходете на пазар или на гости със собствените си крака. -Яжте по малко, винаги когато сте гладни; -Не пропускайте хранене по никакъв повод; -Няма ограничения в количествата на разрешените храни в Ударния и Смесения етап. Тук е мястото да се спомене едно важно правило „За да се отслабва, трябва да се яде”. Не се пропуска ядене. Задължителни са закуска, обяд вечеря, а ако се организирате да ядете през 4 часа, още по - добре; -Сутрин закусвайте с около 50 грама/2 супени лъжици (през първите два етапа) до 100 грама/3 супени лъжици (в следващите два) овесени трици (не ядки). Целите са две: облекчаване на отделителните функции (запекът традиционно съпътства този род хранене) и увличане на калории. Има два варианта: разбъркани с вода или с ниско-маслено кисело мляко. Втори ваирант е много по-вкусен, особено ако добавите течен подсладител. - Взимайте витамини и минерали, особено в началото, но изберете спортни, които са достатъчно силни; - Опитайте да започнете по-интензивна физическа активност; Четирите етапа на протеиновата диета са замислени така, че да осигурят съответно -първият УДАРЕН режим - светкавична и стимулираща загуба на тегло; средна продължителност - пет дни; отслабване - 5 килограма -вторият СМЕСЕН режим- по-бавно, но неизменно намаляване на килограмите до постигане на желаното тегло; редуване на белтъчини и зеленчуци: средна продължителност - една седмица за сваляне на един килограм. -третият ПРЕХОДЕН режим- запазване на новопридобитото тегло през период с продължителност, равна на 10 дни за всеки свален килограм; -четвъртият - ОКОНЧАТЕЛНО СТАБИЛИЗРАНЕ на теглото чрез спазване на еднодневна диета веднъж седмично до края на живота. Как действат белтъчините? 1. Чистотата на белтъчините намалява калорийният им принос. 2. Усвояването на белтъчините е придружено от висок разход на калории. 3. Чистите белтъчини намаляват апетита 4. Чистите белтъчини засилват съпротивителните сили на организма 5. Чистите белтъчини позволяват да се отслабне без загуба на мускулна тъкан и без омекване на кожата. 

СПИСЪК НА ЧИСТИТЕ ПРОТЕИНИ 

 От следните категории храни можете да консумирате колкото желаете без никакви ограничения и колкото ви се прииска. Разрешено е и да ги смесвате. 1. Постни меса - телешкото, говеждо и конско Говеждото-всички части,които се пекат във фурна или на грил, а именно- стекът,филето, ростбифът,забранени са рибицата и котлетите,които са прекалено тлъсти. Телешко: позволени са шницелът и частите за печене:котлетите също могат да се консумират,след като се отстрани тлъстата им част. Свинското и агнешкото са забранени през ударният период,,през който трябва да се приемат възможно най-чисти протеинови храни Можете да приготвяте месата според вкуса си, но без масло,олио,сметана нито дори олекотена. Най-препоръчителното е печенето на скара, но тези меса могат да се пекат и във фурна и да се варят. Каймата също може да се консумира, стига да е от чисто месо и мазнинноста и да не надвишава 10-15 % 2. Дреболии: От тази категория е разрешен черният дроб-телешки, говежди или птичи, както телешкият и агнешкият езици, които не са тлъсти. Колкото до говеждият език - консумирайте му само върха, който е най-постната част. Черният дроб е ценен с високото си съдържание на витамини, които са изключително полезни през период на отслабване ,но за съжаление е богат и на холестерол, поради което се изключва от менюто на предразположените към сърдечно-съдови заболявания. Риби: За тази категория храни няма никакви ограничения. Всички риби са позволени, все едно дали постни или тлъсти, пушени или сушени, може и консервирани в собствен сос, без олио. Може да се сварат в бяло вино и подправки, да се опече във фолио, на скара...но без мазнина! 3. Морски дарове: всички ракообразни и всички миди (скариди,омари,рази,лангисти,лангустини,стриди,миди,рапани,охлюви) 4. Птиче месо : Всички птици са позволени, с изключение на птиците с плосък клюн - патицата и гъската, но при изричното условие да се консумират без кожата. 5. Постни шунки: Шунки със съдържание на мазнини м/у 2 и 4 %. Традиционната шунка и джоланът не са разрешени, както и беконът, който е още по-тлъст. 6. Яйца те се консумират твърдо сварени или рохки, на очи,на омлет или бъркани в тефлонов тиган-без мазнина. 7. Обезмаслени млечни продукти (кисело мляко, извара и сирене) ДОБАВКИТЕ Обезмасленото мляко- прясно или на прах може да подобри вкуса или да посгъсти чая или кафето, както и да участва в приготвянето на сосове, кремове и др. подобни. Захарта е забранена. Оцетът,мащерката,копърът,лукът,магданозът и всички подправки са не само позволени, но и препоръчителни. Лимонът може да се използва изстискан върху рибите и месата,но не и като лимонада. Солта и горчицата са разрешени,но в умерени количества.Могат да се заместят с безсолна горчица и диетична сол. Обикновеният кетчуп не е разрешен,но има диетичен- без сол и захар,който можете да употребявате в ограничени количества. Олиото и зехтина не са позволени! ЗАБРАНЕНИ ЗЕЛЕНЧУЦИ Забранени са нишестените зеленчуци: картофи, ориз, царевица, грах, бакла, леща, нахут. Без да забравяме авокадото, което много хора смятат за зеленчук, а то е плод и то много мазен. Артишокът също трябва да се избягва. Важно: През смесената фаза на диетата не трябва да се добавя никакво олио/зехтин/ в салатите.

Постни оризови кюфтенца

Продукти:
половин кг ориз,
един морков,
черен пипер на прах,
копър,
олио,
сол,
галета.

Приготвяне:
Около половин кг ориз се сварява добре на слаб огън по обичайния начин.Прецежда се, намачква се с решетестия прибор. Прибавят се ситно нарязаните моркови, копър, по желание черен пипер на прах и сол на вкус.Оформят се кюфтенца, овалват се в брашно или галета и се пържат с силно нагорешено олио, докато леко се зачервят. Изваждат се върху хартия.Могат да се сервират с доматен сос, приготвен с малко чесън.Добре върви и млечна салата.

Добър апетит !

Ориз със зеленчуци - изненада за гости

Продукти:
чаена чаша обикновен ориз,
два нарязани на дълго 2-3 см моркова,
две зелени пресни пиперки, също нарязани на дълго,
чаена чаша нарязано на ситно прясно зеле,
олио, черен пипер на прах, къри на прах, сол.

Приготвяне:
Предварително си приготвяте гореща вода за ориза 3:1, поставяте в дълбок съд да се затопли олио и слагата ориза да се задуши малко. Едновременно с това в друг съд задушавате зеленчуците с малко олио. Когато омекнат сипвате малко топла вода, намалявате котлона на слаб огън и оставяте да се задушават още. Сипвате малко топла вода на ориза, когато водата се поеме , сипвате още. Когато оризът е полуготов слагате сол, черен пипер на прах и къри на прах.Слагате останалата вода и прибавяте задушените зеленчуци. Захлупвате ориза със зеленчуците и изключвате котлона. Оставяте бавно да се довари ястието, без да отхлупвате.
Оризът трябва да поеме всичката вода и да не остава. Сервира се като гарнитура за месни и рибни блюда.Гостите ви ще бъдат очаровани.

Добър апетит !

Млечна баница

А сега една питателна баница !

Продукти:
Пет кори за баница, разточени на ръка. Три от корите се препичат леко на фурна или върху печка с дърва,както са правили нашите баби. Един литър мляко, три яйца, малко сол и кафена чаша олио.

Приготвяне:
Едната от препечените кори се постила в тава, намазана с олио.Всяка от двете меки, непрепечени кори се поръсва с олио, навива се на руло и се поставя наоколо край стените на тавата.В средата се натрошава втората препечена кора.Млякото се сварява, разбиват се яйцата, прибавят се към него и се заливат корите в тавата. Поръсва се сол.Отгоре се поставя третата препечан кора.Поръсва се с малко олио и се пече на 250 градуса.Когато се зачерви се изважда, завива се отгоре с кърпа.Сервира се студена.

Добър апетит!

Универсално мезе от шкембе по овчарски

Телешко шкембе се почиства хубаво с оцет и сода. Вари се цялото и първата вода се хвърля.После се разрязва на две или на четири парчета и пак се вари до пълно сваряване.Изважда се и се нарязва на малки парченца около два сантиметра.Посолява се на вкус. В дълбок тиган се разтопява половин пакетче масло. Когато загрее, се пържи в него нарязаното на парченца шкембе. Пържи се около десет минути като се разбърква. Към края се поръсва с черен пипер по желание и малко босилек.Може да се сервира и топло и студено според питието.

Идеално мезе за всякакви случаи. Опитайте!

Рибена чорба

Хващате 2-3 риби, почиствате ги и ги давате на жена си да приготви чорбата, а вие продължавате с риболова.

рибена чорбаПродукти :
Речна риба /3-4 средно големи рибки/
1 средно голяма глава лук
3-4 лъжици ориз
1 морков
1-2 домата /или 2-3 лъж.лютеница, доматено пюре, кетчуп/
Сол, магданоз, девисил, черен пипер, червен пипер

Приготвяне :

Рибата се пуска във вряла подсолена вода. Като се свари се изважда и се почиства внимателно от костите, а през това време пускате във водата дребно нарязания лук, морков и почистения ориз. Добавяте олиото. След като се сварят зеленчуците добавяте нарязаните домати /или лютеница, разбъркана с малко вода/ почистените от костите парченца риба, дребно нарязаните магданоз и девисил, черния и червения пипер.

Добър апетит !

За бебета

Предвид спецификата на предложените ястия (за бебета) бих искал да отбележа, че абсолютно всички долуизброени храни са приготвени и изпробвани от жена ми за малкия ни син, когато е бил на тази възраст.

Тиква с пилешко месо /над 6 месеца/

100 р. Тиква
50 гр. Бяло пилешко месо/от гърдите/
20 гр. Ориз или оризово брашно
Половин картоф /ср.големина/

В 200 мл. преварена завряла вода се слагат последователно картофа, ориза и месото. След това се добавя сол на върха на кафена лъжичка и чисто масло или растително олио. Когато е готово се оставя малко да изстине и се пасира заедно с тиквата, която е предварително сварена.


Пилешка супа /над 6 месеца/

30 гр. Пилешко месо /от гърдите/
1 чаена лъжица чисто масло /растителна мазнина/
Картоф
20 гр. ориз или фиде
Лук
Сол
Магданоз

В 200 мл вода се слагат да заврят малко лук, картофи, фиде/ориз/ и пилешко бяло месо. Добавя се сол и масло, магданоз. След като всичко е сварено се пасира и се добавя сухар.

Зеленчукова супа /над 6 месеца/

Домати, грах, ориз, чушка, картоф, морков, лук
Подправки: сол, магданоз
В кипяща вода се изсипват зеленчуците - лук, морков, картоф, чушка, ориз, грах, домати. След като станат готови, се прибавят подправките – сол и магданоз. След това се пасира.

Попара /над 7 месеца/

30 – 50 гр. обезсолено сирене
2-3 сухара
10 гр. Масло
150 мл чай (липа, шипка)

Натрошените сухари и сирене се заливат с горещ чай, който може да бъде подсладен със 5 гр.захар (за предпочитане е кафявата захар) и маслото.Захлупва се и се оставя няколко минути докато омекне сухарът. Може да пасирате.

Пюре от тиква /над 5 месеца/

150гр. тиква
2 мерителни лъжици сухо адаптирано мляко.
Тиквата се сварява, смачква се и се подправя на огъня с две мерителни лъжици адаптирано мляко.

Пюре от моркови /над 5 месеца/
2 моркова
1 мерителна лъжица адаптирано мляко
Избират се здрави моркови, измиват се внимателно и се остъргват с нож, варят се във вода. Пасират се заедно с водичката във която са вряли и 1 мерителна лажичка адаптирано мляко.


Пюре от грах /над 5 месеца/


50 г сух грах
Адаптирано мляко

Почистеният и измит грах се вари до омекване. Пасира се заедно с 1-2 мерителни лъжички адаптирано мляко.


Кисел от ябълки /над 6 месеца/

Изчиства се и се нарязва 1-2 ябълки. Сваряват се, пасират се. Връща се на котлона добавя се 1 ч.л. кафява захар след като заври се добява 2 с.л. царевично брашно размито в малко студена вода. Кисела се вари докато се сгъсти.
По същия начин се приготвят и кисели от круши и др. плодове. Може да използвате и плодово пюре вместо плод.

Плодово пюре с ябълка и морков/над 5 месеца/

1 морков
Половин ябълка

Морковът се почиства и сварява в малко водичка. Ябълката също се поставя в гореща вода, за да омекне. Пасирате всичко с малко водичка. По желание може да добавите и 1 мерителна лъжичка адаптирано мляко.


Зеленчуково пюре от картофи и карфиол/над 5 месеца/

50 гр. карфиол
Половин картоф

Сварява се картофа и карфиола. Аз ги сварявам по отделно, може и заедно. Слагам ги в блендера сипвам малко преварена водичка и 1 мерителна лъжичка адаптирано мляко и пасирам.

Месно-зеленчуково пюре/над 6 месеца/


Картоф
Морков
30 гр. пил. месо/може и телешко, пуешко или заешко/


Сваряват се поотделно картофа, моркова и месото. Пасират се с малко преварена водичка и 1 чаена лъжичка зехтин.


Месно пюре със ориз/над 8 месеца/


50 гр. пилешко, заешко, телешко
1 с.л. ориз
Половин малък лук
1 с.л. масло

В гореща вода се сваряват лука, ориза, месото. Добавя се маслото. Когато са готови се пасира. Може да се добави половин домат и малко сол за вкус.

Грис със плодов сок /над 7 месеца/
 
1ч.чаша плодово пюре
2-3 суп.лъж. грис
След като пюрето разтворено в 50 мл вода заври се сипва гриса и се бърка докато се сгъсти. Тъй като в пюрето има захар, не е нужна да добавяте, но ако прецените може да подсладите. Това е подходящо за следобедна закуска на детето.

Каша от овесени ядки / над 7 месеца/

2-4 супени лъжици финни овесени ядки се слагат да престоят около 20 минути във вряла вода, за да набъбнат. След което се гарнират според вкуса на детето: пасира се, като попара, със сиренце и масълце, или се пасират със плово пюренце или адаптирано млекце. Може и със суров плод – банан, ябълка или круша /да бъдат попарени в гореща вода до омекване/.


Елда

1 кафена чаша елда се сварява във 2 кафени чаши вода за 20-25 мин. Сварената вече елда се примива със студена вода за да не нагарча.
Пасираме елдата и добавяме 1 бурканче плодово пюре. /над 5 месеца /
Пасираме елдата заедно със 50 гр. сирене и 30 гр. масло./над 7 месеца /

Елдата може да се използва в детското хранене още след първите 4-6 месеца. Тя не съдържа глутен, което дава възможност да се разшири менюто на децата с глутенова ентеропатия. Може да се използва за приготвяне на каши, кисели, супи.
Трябва да се знае обаче, че при нея е възможна проява на алергия.
100 г елда съдържа 11,7 г белтъци, 3,9 мг желязо и много калций - 114 мг.
Елдата е храна, която диетолозите препоръчват да се включва в менюто на пациентите с анемия, захарен диабет, затлъстяване. Тя е полезна и при заболявания на нервната система, при нарушена функция на черния дроб, зрението.
Елдата намалява нивото на холестерола и риска от сърдечни заболявания. Богата е на микроелементи и лекарите я ценят поради високото й съдържание на рутин - вещество, което укрепва съдовата стена и намалява риска от увреждания.
Елдата преди варене не се измива с вода и не се вари в много вода.




Мус от ябълки
Вкусен десерт за кърмачета./над 6 месеца/
Счуквт се наситно 1 сухар или 2 бисквити и се заливат със врял сироп, приготвин от 15 гр. захар и 100 гр. вода. Сместа се покрива и се оставя да набъбне. Обелва се една ябълка, настъргва се ситно на рендето, след което се разбърква добре в запарения сухар/бисквити.


Зеленчукова супа /над 9 месеца/

Към 100 р. Месен бульон се прибавя 50 гр. ситно нарязан зеленчук и се вари до омекването му. 10 минути преди свалянето от огъня се прибавят 5 гр. фиде или ори и на върха на ножа сол. След свалянето може да се домави 25 гр. кисело мляко и 1 чаена лъжичка краве масло.


Месен бульон

Кости с месо се разстрошават и се заливат с вода в отношение 1:5. Варят се 2-3 часа, може и по-малко, зависи от месото, като в началото се обира пяната. Към края на варенето се добавят, вързани в тензух, моркови и други коренища. След сваряването бульона се прецежда. Използва се за приготвяне на супи, сосове, ястия. Може да използвате и готовите сухи опаковки за бульон.

Брашнена каша

Размива се 10 гр. брашно в 50 мл. Вода. Вари се около 10 минути. Добавят се коло 75 гр. прясно или адаптирано мляко и 5 гр. захар. Кипва се като непрекъснато се бърка. Сваля се от огъня и се добавя 1 чаена лъжичка краве масло. Бърка се докато изстине, за да не се образува кора. Ако кашата е много гъста, може да се добави плодов сок, плодово пюре или още водичка.
Забележка: Брашното трябва да е препечено до получаване на бежов цвят.

Морковена супа

Нарязва се на резенчета и се варят в 500 мл вода, 250 гр моркови, докато омекнат. Пасират се през цедка. Получената кашичка се размива във водата, във която са врели морковите. Долива се водичка и отново се кипва. Прибавя се една щипка сол. Използва се при остро храносмилателно разстройство във всички възрасти/детето трябва да е захранено/, с изключение на новороденото.

Ябълкова каша/над 5 месеца/

Около 1-2 ябълки се измиват, обелватсе и се настъргват. Към тях се прибавят 50 мл. Вода, 1 лъжица препечено брашно и 5 гр. захар. Кипва се на огън.



Забележка
: Ястията с адаптирано мляко трябва да бъдат употребявани най-късно един час след приготвянето им.

9.1.09

Печен заек на открит огън

А сега един истински шедьовър на кулинарното изкуство !

Печен заекПродукти :
цял заек /леко сварен/ + бульона,
ориз,
моркови,
гъби,
дребен лук, чесън,
домат,
подправки :
олио, сол, черен и червен пипер, дафинов лист, магданоз

Приготвяне :
Наклаждате голям огън, за да се получи жар, докато приготвите продуктите за печене.
Вземате голяма тава и слагате почистения ориз, едро нарязани моркови и гъби, а скилидките чесън и дребния лук прибавяте необелени /лукът трябва да е с последната кафява люспа/. Това придава невероятен специфичен вкус на ястието, а чесънът сладни и е много вкусен.
Слагате заека, който предваритерно леко сте сварили цял в малко подсолена вода, подправена с дафинов лист и черен пипер до полуготово състояние. Може и да го нарежете на порции, ако предпочитате. Ако имате повече време и търпение за хапване може да сложите месото напълно сурово, просто ще почакате малко повече, за да се опече добре!
Заливате продуктите с бульона, в който сте варили заека или с вода като спазвате съотношение с ориза 1:5, нарязвате няколко обелени домата на дребно, прибавяте сол, червен пипер, магданоз, черен пипер и дафинов лист.Разбърквате и запечатвате тавата с фолио.
Пече се върху жарта, като се поддържа слаб огън /ако е силен ще загори отстрани/. След около 2часа може да свалите ястието от огъня. Ако ползвате сурово месо изчакайте около 3 часа!
Ястието спокойно може да си приготви в глинен гювеч в домашни условия.

Този деликатес се консумира най-добре на чист въздух с подходяща компания и руйно винце или бира !

Да ви е сладко !

Кюфтета в гювече

А сега една вкусна, лесна и бърза рецепта !

кюфтета в гювечеПродукти :
кайма - смес,
картофи,
лук,
грах (консерва),
кашкавал,
маргарин,
една кафена чаша доматен сок,
подправки - сол,
вода


Приготвяне :

От каймата се оформят малки кюфтенца и се слагат в гювечето заедно със граха, нарязаните картофи и лук и маргарина. Добавя се доматения сок и водата, както и сол на вкус. Пече се на 200 градуса, когато е почти готово се настъргва на ситно кашкавалче отгоре.

От тези наглед обикновени продукти се получава много вкусно ястие, опитайте и Вие !
Добър апетит !

Хрупкави пилешки крилца

Една малко нетрадиционна рецепта !

пилешки крилцаПродукти :
пилешки крилца
кисело мляко
подправки - сол, мащерка, чубрица
вода

Приготвяне :
Крилцата престояват в кисело мляко със сол на вкус за 2-3 часа. След това се слагат във фурната направо на решетката, като под решетката се слага тава със водата и подправките за да може крилцата да поемат от водната баня и да се напоят добре със аромата на подправките. Пече са на 200 градуса, като по избор може да се оставят и по-дълго време за да станат по-хрупкави.

Добър апетит !

Шкембе чорба

Едно ястие олицетворяващо нацията (или поне част от нея) !


Продукти :
1-2 кг шкембе/свинско или телешко/
1 глава лук
2 яйца
1 чаена чаша кисело мляко
2 лъжици брашно
чесън
подправка за шкембе

Приготвяне :
Измито и почистено шкембето се сварява добре-докато почне да се къса.
Докато се вари се обира пяната, а като се свари се изважда и се нарязва на парчета и се връща в бульона, където е вряло.
В друг съд се изпържва 1 глава лук в 1 кафена чаша олио и като омекне се добавя червен пипер. Сипва се при шкембето. Прави се застройка - 1 чаена чаша кисело мляко,2 жълтъка, 2 лъжици брашно се разбъркват добре на слаб котлон се вари с непрекъснато бъркане докато почне да се сгъстява.Това се разрежда с малко от бульона и се смесва в тенджерата при шкембето. Поръсва се с чер пипер.
Отделно се счуква чесън, залива се с оцет - да стане гъста кашичка. Като се сервира чорбата, отделно се слага купичката с чесъна за добавка по желание. Който обича люто, може да си стрие сухи люти чушки. Консумира се гореща.

Добър Апетит !

Домашна яхния със свинско месо /или пилешко/

Една яхнийка за здрави стомаси !

Приготвяне :
Месото се нарязва на парчета и се изпържва в мазнина до леко зачервяване, прибавя се 1 по-голяма глава лук, 1 червена чушка и като омекнат се нарязва 1 домат, след това една лъжица червен пипер и се залива с вода. Оставя се на тих огън да ври до сваряване на месото/ докато почне да се къса/ В купичка се разбъркват 1-2 супени лъжици брашно с малко вода, да стане кашичка и се прибавя към яхнията да поври 10-15 минути на тих огън, подправя се с чер пипер и магданоз.

Добър апетит !

Пържено зеле

Едно леко зеленце за постните дни !

Приготвяне :
Зелето се нарязва, смачква се леко със сол. В тенджера се налива мазнина /1 чаена чаша/ и се изпържва малка глава лук, слага се 1 лъжица червен пипер и се налива 1 чаена чаша вода.Прибавя се зелето,обърква се и се вари до извиране на водата като се разбърква, за да не загори.

Добър апетит !

Варен бял боб

Класика - варен бял боб !

Приготвяне :
В тенджера се слага 1-2 кривача боб, измива се в 1-2 води,залива се с вода и се вари на не много силен огън. Като си пусне жълта вода се излива и се залива със студена, вари се докато си пусне люспите.Нарязва се глава лук, 1-2 чушки, 1 морков, сол и 5-6 лъжици олио и се вари докато омекне боба. Когато боба е готов той пада на дъното.Преди да се свали от огъня се разбърква с 1 лъжица червен пипер и юзан.

Да ви е сладко !

Самофук

Още една традиционна рецепта !

Продукти:
една глава чесън,
сол,
една лъжица олио,
малко нарязан на ситно спанак,
няколко счукани орехови ядки.

Приготвяне:
Чесънът се обелва и счуква в хаванче. Продуктите се се смесват, заливат се с вода и се хапват с типов хляб.Спанакът се яде без да е обработен на огън.
Подходящо е за горещите летни дни.

Да ви е сладко !

Луковина

Една рецепта за кандидат - столетници !

Продукти:
една средно голяма глава лук,
вода,
лъжица захар,
оцет,
сух хляб

Приготвяне:
В чиния за супа сипете водата, нарежете на ситно лука, разбъркайте вътре и захарта до разтопяване, сложете и оцет на вкус.Надробява се сухия хляб и яденето е готово за консумация.
Особено е полезно през горещите летни дни.При редовно ядене , организмът се прочиства от холестерол.

Добър апетит !

8.1.09

Задушени свински пържоли с моркови и чесън

Едни пикантни пържолки против студа и за добро настроение !


свински пържолиПродукти:
800г. свински пържоли
2-3 моркова
чесън
дафинов лист
1/2 ч.ч. бяло вино
1 суп.л. доматено пюре (по желание)
олио
сол
черен пипер

Приготвяне:
Пържолите се начукват и поръсват със сол и черен пипер. Нареждат се в тавичка на 2 реда, като помежду им се слагат морковите, нарязани на кръгчета, чесънът, на филийки и дафинов лист (количеството е според вкуса). Върху пържолите се капва олио. Заливат се с виното и доматеното пюре, размито в малко вода. Тавичката се покрива с фолио и се пекат, докато месото и зеленчуците омекнат напълно.
Ястието може да се приготви и на котлона в тенджера, покрита плътно с капак.

Добър апетит !

Пълнени чушки по хърцойски /Раки/

Продукти :
20 бр. изсушен едър пипер
1/2 ч.чаша ориз
½ ч.чаша булгур
1 стрък праз
2 ч.чаши зелева чорба
4-5 листа втасали зелеви листа

Приготвяне :
Праза се нарязва на дребно и се запържва докато омекне .Прибавя се ориза и булгура и нарязаните на дребно зелеви листа, към запръжката.Обърква се със запържения праз и се добавя една ч.чаша зелева чорба и 2 ч.чаши вода. След като оризът и булгурът са полусварени се свалят от котлона.
Чушките се изчистват от семките и се измиват с гореща вода. Заливат се с вряла вода да за 2-3 мин. и се изваждат .оцеждат се и се пълнят с готовата смес. Напълнените чушки се нареждат в тенжера и се заливат с останалата зелева чорба и 1 ч.чаша вода.Варят се около 20 мин.Със същата смес са правят и зелеви сърми/пиленца/.

Любопитно :
Според проф. Иван Коев хърцоите са далечни потомци на славяните, обитавали крайбрежието на Среден Днепър и Подднепровието.Последното включва корена „хир", който на чувашки език се превежда като „поле" и прабългарския тюр-кски термин „сой" в смисъл на „род, природа, произход". Така, според проф. Коев, думата „хърцой" в българския език днес е равнозначна на славянската „поляни" и означава „хора на полето".

Салата от едър сушен пипер с лук по капански

15-20 бр. изсушен едър пипер се вари 10 мин.
изцежда се от водата и се нарязва на дребно
2 глави кромид лук /средно големи/се нарязват на дребно
Смесва се с пипера , обърква се и се овкусява със сол,олио и оцет.

Любопитно :

Капанци е етнографска група българи живеещи в Североизточна България - Разградска и Търговищка област. Капанци са жителите на селата Дряновец, Осенец, Садина, Гецово, Топчии, Кривня, Каменово, Ушинци, Желязковец, Доброшката махала на гр. Разград, Опака и др.

Орехови меденки

Чудни меденки за гастрономи !

орехови меденки
Продукти:
1 ч.ч. едро накълцани орехи
1 ч.ч. захар
2 яйца
3 с.л. мед
4-5 с.л. олио
1 ч.л. хлебна сода
канела
брашно колкото поеме

Приготвяне:
Яйцата се разбиват със захарта. На тънка струйка се налива олиото, като се разбива в една посока. Прибавят се меда, канелата и пресятото брашно със содата. Накрая се слагат орехите. Замесва се тестото, разточва се на лист и се изрязват формички.

Добър апетит!

Френска ябълкова торта

А сега - малко френска кухня !


френска ябълкова тортаПродукти:

За ронливото тесто:

165г. брашно
щипка сол
115г. меко краве масло
1 жълтък
2-3 с.л. захар
2-3 с.л. вода (или колкото е необходимо)

За бадемовия крем:

115г. меко масло
100г. захар
1 яйце
1 жълтък
1 с.л. ябълково бренди
130г. смлени бадеми
2 с.л. брашно

3 средно големи ябълки - нарязани на филийки
1-2 с.л. захар, размесена с канела
¼ ч.ч. кайсиево желе (по желание)

Приготвяне:
От брашното, солта, захарта, маслото и жълтъка се приготвя ронливо маслено тесто. Ако стане на трохи и не може да се събере на топка, се добавят 2-3 с.л. вода. Разстила се във форма за тарта или пай и се прибира в хладилника поне за половин час, или докато се втвърди.

Маслото се разбива със захарта на пухкав крем. Прибавят се последователно яйцето и жълтъка. Налива се брендито, при непрекъснато разбиване. Бадемите се разбъркват с брашното (аз сложих натурално нишесте) и се прибавят към маслената смес.

Кремът се сипва върху охладеното и втвърдено тесто. Отгоре се подреждат ветрилообразно резенчетата ябълки.

Тартата се пече в предварително загрята фурна на 200 градуса около 15 минути, след което температурата се намаля до 175 градуса. Пече се още 10 минути, поръсва се със захарта и се допича, докато захарта се карамелизира отгоре – още около 10 минути.

Преди поднасяне охладената тарта се намазва с кайсиевото желе, предварително затоплено на котлона и при необходимост разредено с малко вода.

Приятен апетит!

Пълнен патладжан

Едни прекрасни патладжанчета !

Пълнен патладжан
Продукти:
4 патладжана
2-3 картофа
2 домата
1-2 чушки
1 глава лук
3-4 скилидки чесън
100г. царевица от консерва
100г. кашкавал
олио
черен пипер
кубче зеленчуков бульон

Приготвяне:
Патладжаните се разрязват по дължина. Правят се няколко разреза в меката част. Посоляват се обилно и се оставят 15-20 минути да се отдели горчивият сок. Измиват се, издълбават се и се подреждат в тава.
Картофите се сваряват и нарязват на кубчета.
Запържват се ситно нарязаните лук, чесън и чушки. Прибавят се царевицата, картофите, доматите и подправките. С така приготвената смес се напълват патладжаните.
Бульонът се разтваря в 1/2л. вода и се налива в тавата. Пекат се 20-тина мин. на 180 градуса. Поръсват се с настърган кашкавал и се допичат.

Да ви е сладко!

Тиквички с ориз

Едно леко ястие за постещи и вегетарианци !


Тиквички с оризПродукти:
1.200-1.300кг. тиквички
1-2 глави лук
3-4 скилидки чесън
1 ч.ч. ориз
2-3 домата
1 зелена пиперка
джоджен
копър
червен пипер
кубче зеленчуков бульон

Приготвяне:
Запържват се лукът и пиперката. Овкусяват се с чеврен пипер. Прибавят се тиквичките, нарязани на кубчета. След 2-3 минути се налива малко вода. Посоляват се и се оставят да поомекнат.
Отделно се сварява оризът, като към него се прибавя бульонът.
Когато тиквичките поомекнат, се прибавя оризът, доматите (пасирани или нарязани на кубчета). Ястието се подправя с джоджен и копър на вкус. (Аз слагам повечко, става много ароматно). Накрая се слага чесънът, нарязан на ситно. Оставя се да покъкри още 4-5 минути и е готово.

Приятен апетит!

Руладини с кайма

На вашето внимание едно чудесно мезе за биричка или винце !

Руладини с каймаПродукти:
600г. кайма
2 моркова
5-6 стръка зелен лук
2-3 скилидки чесън
5-6 едри пресни печурки (или десетина по-ситни)
1 яйце
2-3 с.л. доматено пюре
70-80 г. настърган кашкавал
1 с.л. Пикантина
чубрица
черен пипер
шарена сол

Приготвяне:
Плънка:
Лукът, чесънът и морковите се нарязват наситно и се запържват. Прибавят се ситно нарязаните гъби и се оставят да се позапържат. Подправят се с 1 с.л. Пикантина, налива се малко водичка, колкото да се задушат зеленчуците.
Каймата се овкусява със шарена сол, черен пипер и чубрица. Счупва се едно яйце. Прибавят се доматеното пюре и настъргания кашкавал и се разбърква много добре. От тази смес се оформят руладини, като по средата се слага от плънката. Заливат се със сосчето, останало от плънката и се пекат. Малко преди да са готови, се поръсват с галета и се допичат. Сервират се с пържени картофи.

Добър апетит!

Маслени орехови бисквити с лимонов крем

Ако сте се чудили с какво да си пиете кафето и ви е писнало от купешки сладки, следната рецепта е за Вас !

орехови бисквити с лимонов кремПродукти:
1 ч.ч. меко масло
¾ ч.ч. захар
1 яйце
1-2 ванилии
1-2 ч.лъж. настъргана лимонова кора
2 ½ ч.ч. брашно
½ ч.лъж.хлебна сода
½ ч.лъж. сол
1 ч.ч. ситно смлени орехови ядки
пудра захар за поръсване

За крема:
6 равни суп.лъж. меко масло
2 яйца
2 жълтъка
2 ч.лъж. настъргана лимонова кора
2/3 ч.ч. прясно изцеден лимонов сок
1 ч.ч. захар
1 суп.лъж. нишесте (ванилия или натурално)

Приготвяне:
Лимонов крем: В купа се разбива маслото със захарта за около 4-5 минути. Едно по едно се прибавят яйцата и жълтъците. Разбиват се 2-3 минути и се добавят лимоновата кора, лимоновия сок и нишестето.
Сместа се пресипва в тенджерка и се слага на слаб огън, като се бърка непрекъснато, докато стане гладка.След около 15 минути трябва да се е сгъстила. Не трябва да завира!
Кремът се оставя да изстине и се прибира в хладилника, покрит с фолио.

Разбива се маслото със захарта. Прибавят се яйцето, ванилията и лимоновата кора. Отделно се смесват пресятото брашно със содата и солта и се прибавят към сместа. Разбърква се добре. Накрая се прибавят орехите. Тестото се покрива с фолио и се прибира в хладилника за около 2 часа.
На набрашнена повърхност тестото се разточва на кора с дебелина 3-4 мм. Изрязват се формички, като на половината от тях се изрязва дупка в средата. Нареждат се върху леко намаслена хартия за печене и се пекат в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 10 минути или докато се зачервят.

Като изстинат, се слепват две по две със студения крем и се поръсват с пудра захар.

Забележка: В началото сладките са по-твърдички, но след няколко дни омекват от крема. Съхраняват се в хладилник.

Добър апетит !